Ľubomír Hudačko Správy

Detská klinika nemocnice J. A. Reimana obmedzí prevádzku: TOTO je dôvod!

Od decembra bude v prešovskej nemocnici dočasne obmedzená prevádzka detskej kliniky. Podľa hovorkyne nemocnice situácia nastala preto, že dvom lekárkam umožnili nevykonávať nočnú pohotovosť z titulu ustanovení Zákonníka práce a dvaja lekári sú momentálne dlhodobo práceneschopní.

„FNsP eviduje osem lekárov so špecializáciou v odbore pediatria, z toho dvaja sú dlhodobo PN, jeden od začiatku októbra, druhý od 3. novembra, a dve lekárky pohotovosť nevykonávajú. V dôsledku toho nie je možné zabezpečiť prevádzku oddelenia pediatrie v plnom rozsahu s ohľadom na kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti a bezpečnosť pacienta,“ uviedla hovorkyňa Renáta Cenková.

Nemocnici hrozilo, že by od decembra pristúpila na detskom oddelení k redukcii lôžok až na polovicu. Podľa Cenkovej sa však lekári s vedením dohodli, že ak sa nemocnici nepodarí nájsť pracovnú silu, odslúžia viac služieb aj v decembri a v prevádzke tak môžu ostať dve tretiny lôžok.

Vedenie nemocnice sa podľa hovorkyne intenzívne snaží nájsť ďalšieho pediatra, takže vzniknutá situácia bude iba dočasná. Hneď ako sa personálna situácia na oddelení stabilizuje, pôvodný počet lôžok bude obnovený a chod oddelenia zabezpečený v plnom rozsahu. Poskytovanie akútnej zdravotnej starostlivosti nebude v žiadnom prípade ohrozené.

„Na detskej jednotke intenzívnej starostlivosti v dôsledku dlhodobých práceneschopností nemáme odborne spôsobilý zdravotnícky personál na pracovnej pozícii lekár, ktorý by garantoval poskytovanie tohto typu zdravotnej starostlivosti. Dočasné riešenie sa nijako nedotkne žiadneho zo zamestnancov nemocnice a nikto nebude prepustený. Táto situácia sa týka iba oddelenia pediatrie. V prípade Kliniky pediatrie ako výučbovej základne, jej fungovanie nie je nijako ohrozené a ani obmedzené,“ povedala Cenková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM