Ľubomír Hudačko Správy

Dedinka pri Prešove žne úspech: Krásnym prostredím láka ľudí z mesta, domy pribúdajú ako huby po daždi!

Napriek tomu, že v obci Podhradík v okrese Prešov žije len 375 obyvateľov, púšťajú sa do smelých rozvojových projektov. Keďže peniaze z eurofondov sa získavajú ťažko, väčšina investícií ide z vlastných zdrojov. Ľudia si tam začali budovať svoje domovy, tie pribúdajú ako huby po daždi!

Ilustračný obrázok k článku Dedinka pri Prešove žne úspech: Krásnym prostredím láka ľudí z mesta, domy pribúdajú ako huby po daždi!
Zdroj: Dnes24.sk

„Naša dedinka leží len desať kilometrov od krajského mesta v krásnom prostredí a je takzvanou koncovou obcou, takže cez nás sa neprechádza do nejakej inej dediny či mesta. Je tu ticho a útulne,“ hovorí starosta obce Ladislav Stanek.

Ľudia začali budovať domovy

Práve tieto skutočnosti sú lákadlom pre ľudí z mesta, ktorí si tu začali budovať svoje domovy. K hlavnej ulici v posledných rokoch pribudli ďalšie tri vedľajšie, kde obec vytvorila podmienky pre individuálnu bytovú výstavbu. Investovali do inžinierskych sietí a na parcelách postupne rastú nové domy ako huby po daždi. Starosta pripomína, že sa výrazne zmenil vzhľad centrálneho verejného priestranstva, na ktorého revitalizáciu získali z európskych zdrojov 105 000 eur.

„Naša centrálna zóna je rozdelená na tri časti. Okrem obnovy chodníkov a verejnej zelene sme tu vytvorili relaxačnú zónu pre matky s deťmi s detskými preliezačkami a pribudli aj prvky drobnej architektúry. Je tu samozrejme aj niečo pre seniorov, pretože si môžu oddýchnuť v novom altánku,“ dodáva Stanek. Zdôraznil, že všetko sa snažili robiť z dreva, bez kovových a betónových prvkov, aby to nenarušilo kolorit dedinky.

Zábradlie vymenili za drevené

„Z dreva sú lavičky, altánok, prístrešky na autobusových zastávkach i mostíky cez potok. Hlavný most cez Šebastovku je síce betónový, ale zábradlie sme vymenili za drevené,“ vysvetľuje starosta. Zdôraznil, že jednou z najväčších obecných investícií je kanalizačný zberač. Vzhľadom na nedostatok financií projekt rozdelili na niekoľko častí a ľudí pripájajú postupne.

„Momentálne pokračujeme v budovaní zberača A v celkovej dĺžke 1700 metrov, doposiaľ sme urobili zhruba 1000 metrov. V tomto roku chceme ukončiť 300 metrov s tým, aby vznikli podmienky na vybudovanie chodníkov v obci. V prípade dokončenia prvej etapy sa bude môcť napojiť zhruba 40 rodinných domov,“ vysvetľuje starosta. Dodáva, že investícia v prvej etape predstavuje zhruba 354 000 eur, ďalšie peniaze však budú potrebovať na vybudovanie druhej etapy.

Počítajú s prílevom turistov

Obci sa okrem tejto investície už podarilo vybudovať obecný rozhlas, verejné osvetlenie a opravili aj niektoré komunikácie. Vyše 50 000 eur investovali do rekonštrukcie budovy materskej školy, ktorú navštevuje 25 detí. K tomu pribudlo nové vybavenie škôlky a záhrada s detským ihriskom.

„Keď sa dokončí oprava hradu Šebeš, počítame s väčším prílevom turistov. Aj z tohto dôvodu sme nezabudli na parkoviská v dedine a ďalšie chceme postaviť priamo pod hradom, kde by malo vzniknúť aj nejaké zázemie pre turistov,“ uzavrel starosta.

foto: google

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM