Ľubomír Hudačko Správy

Ďalšia šikana v škole?! Po tragédii sa spustila lavína, problém riešili aj v Stropkove

Niekde vedú podrobné záznamy, inde pomáha novozriadený kamerový systém na chodbách či dozory triednych učiteľov počas veľkej prestávky v triede.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia šikana v škole?! Po tragédii sa spustila lavína, problém riešili aj v Stropkove
Zdroj: Dnes24.sk

V základných školách (ZŠ) v meste Stropkov sa v uplynulom období objavili náznaky šikany. Školy to podľa hovorcu mesta Petra Nováka riešia okamžite so všetkými zainteresovanými. Rovnako realizujú rôzne preventívne aktivity.

„Tak ako na všetkých školách, aj u nás sa náznaky šikanovania objavili. Ak sa o tom dozvieme, riešime to okamžite so žiakmi aj ich rodičmi v spolupráci s triednymi učiteľmi, výchovnou poradkyňou, vedením školy aj školskou psychologičkou. O priebehu a výsledkoch šetrení aj o prijatých opatreniach vedieme podrobné záznamy,“ uviedla riaditeľka ZŠ na Mlynskej ulici Martina Tomková.

Sledujú správanie a prejavy

Riaditeľka ZŠ na Hrnčiarskej ulici Daniela Vatraľová povedala, že na škole prejavy šikanovania neriešili, ale robia všetko preto, aby sledovali správanie a prejavy detí.

„Pomáhajú nám novozriadený kamerový systém na chodbách, dozory triednych učiteľov počas veľkej prestávky v triede a dupľované dozory počas malých prestávok na chodbách. Na škole máme vypracovanú smernicu o prevencii šikanovania a sociálno- patologických javov, s ktorým sú žiaci oboznámení na začiatku školského roka alebo pri nástupe a rodičia na triednických rodičovských schôdzkach,“ priblížila riaditeľka.

Koordinátor prevencie šikanovania podľa jej slov pravidelne organizuje aktivity, prednášky besedy s policajtkou, koordinátor pre ľudské práva pripravuje pre žiakov školské aktivity na súžitie a rešpektovanie sa v kolektíve.

Riaditeľ ZŠ na Konštantínovej ulici Jaromír Zachar uviedol, že za predchádzajúce obdobie od minulého školského roka neevidujú žiaden prípad šikany v ich škole.

Aktivity na prevenciu

Mesto ako zriaďovateľ škôl spolupracuje s niekoľkými organizáciami, spoločnosťami, agentúrami, divadlami, ktoré ponúkajú pre žiakov ZŠ nielen v meste, ale aj pre školy v okrese Stropkov, prípadne pre študentov stredných škôl mesta Stropkov predstavenia, koncerty, rôzne vystúpenia a rôzne umelecké výkony zamerané na boj proti násiliu, šikane, kyberšikane.

Na školách sú podľa Nováka vypracované smernice o prevencii šikanovania a sociálno-patologických ja­vov.

Školy pripravujú aktivity zamerané na prevenciu nežiaducich prejavov správania v súčinnosti s koordinátormi drogovej prevencie. Majú komplexný poradenský systém prevencie a ovplyvňovania sociálno-patologických javov v školskom prostredí.

„Cieľom a úlohou školskej prevencie je okrem iného aj prevencia sociálno-patologických javov, ako sú závislosti, záškoláctvo, delikvencia, šikanovanie, kriminalita a realizácia aktivít a programov na formovanie stabilnej a dynamickej osobnosti odolnej voči sociálno-patologickým javom,“ doplnil Novák.

ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM