Ľubomír Hudačko Správy

Čo sa deje? V hádzanárskych kruhoch to vrie: Tatran Prešov podá trestné oznámenie!

Dôvodom sú najmä nekompetentné rozhodnutia členov komisie v súvislosti s disciplinárnym prípadom hráča Marka Davidoviča.

Ilustračný obrázok k článku Čo sa deje? V hádzanárskych kruhoch to vrie: Tatran Prešov podá trestné oznámenie!
Zdroj: Viktor Zamborský

Hádzanársky klub Tatran Prešov podá trestné oznámenie na členov Disciplinárnej komisie (DK) Slovenského zväzu hádzanej (SZH) a požiada prezidenta zväzu o zvolanie mimoriadnej konferencie s cieľom odvolania členov tejto komisie zo svojich funkcií. Dnes24.sk o tom informoval prešovský klub.

Dôvodom sú najmä nekompetentné rozhodnutia členov komisie v súvislosti s disciplinárnym prípadom hráča Marka Davidoviča.

Marko Davidovič dostal vo februári od DK za previnenie z 19. februára, trest zastavenia činnosti na 12 mesiacov a pokutu 600 eur.

Konanie oľutoval

„DK ho uložila napriek tomu, že nebol iniciátorom incidentu, za ktorý sa navyše ospravedlnil a konanie oľutoval. V doterajšej kariére sa priestupku nedopustil. Tieto poľahčujúce okolnosti ale nezobrala komisia v úvahu a hráča si na zasadnutie ani neprizvala,“ vysvetľuje Tatran Prešov.

Po odvolaní (aj s touto argumentáciou) sa prípadom zaoberal Orgán pre riešenie sporov (ORS) SZH, ktorý v apríli udelený trest skrátil na 8 mesiacov a znížil aj udelenú pokutu zo 600 na 400 eur.

Prvý zmätok

Prvý zmätok do rozhodnutí pritom vnieslo už toto rozhodnutie ORS, ktorý v ňom uviedol, že disciplinárny trest sa má v súlade s disciplinárnym poriadkom prerušiť na čas súťažnej prestávky. Viac podrobností k prípadu zverejnil klub na svojej webstránke.

Zároveň upozornil, že aj keby sa zobral do úvahy termín zavedený iba v disciplinárnom poriadku, môže ho v zmysle tohto uznesenia ustanovenie použiť len disciplinárny orgán. Orgán pre riešenie sporov SZH takým orgánom nie je.

Otázna prestávka

„Je definovaný ako orgán zabezpečenia spravodlivosti SZH s právom rozhodovať spory. Nie je to disciplinárny orgán a nemá právo použiť takéto ustanovenie z disciplinárneho poriadku, ktoré je aj tak zmätočné. Ak by sme ho totiž aj pripustili, naša otázka znie ako dlho trvá súťažná prestávka? Liga sa končí v máji a začína v septembri – je prestávka jún, júl, august? Je prestávka aj v januári, keď sa prerušuje súťaž kvôli majstrovstvám sveta, či Európy? Proste neexistuje takýto termín, čo nám potvrdil aj riaditeľ súťaže, pán Brunovský,“ uviedol generálny manažér Tatrana.

Marko Davidovič 22. augusta, v súlade s platnými predpismi, požiadal DK SZH o odpustenie zvyšnej časti vymeraného trestu.

Zmätočné kroky

Podobne tak urobil aj Gabriel Vadkerti, ktorý ako iniciátor incidentu na palubovke dostal 6-mesačný trest a disciplinárna komisia zväzu mu vyšla v ústrety podmienečným uvoľnením činnosti.

Na Marka Davidoviča však mala komisia iný meter. Zároveň však pritom vychádzala aj z nesprávnych údajov, o čom svedčia jej zmätočné kroky, o ktorých sa podrobne píše v stanovisku na klubovom webe.

Trpezlivosť končí

Ako ďalej Tatran Prešov informuje, zavŕšením zmätočného procesu napokon bolo opätovné rozhodnutie o neodpustení trestu Marka Davidoviča a uvoľnenie jeho činnosti od 20. októbra, ale s podmienečných odkladom až do 30. júna 2024.

Celý vymeraný osemmesačný trest reprezentanta Bosny a Hercegoviny však končí už 19. októbra.

„Ak vykonám celý trest, nemôže mi ho niekto podmienečne odložiť. Je to škandál a tu už končí naša trpezlivosť,“ zdôraznil generálny manažér s tým, že svoje zamietavé rozhodnutie navyše komisia ničím neodôvodnila, čo je porušením disciplinárneho konania.

Hádzanársky klub sa na základe týchto skutočností rozhodol konať a plánuje prezidenta SZH Jaroslava Holešu požiadať o vyvodenie zodpovednosti a zvolanie (online) mimoriadnej konferencie s cieľom odvolať členov disciplinárnej komisie SZH.

Zákon o športe definuje DK a ORS SZH ako dva nezávislé orgány športových zväzov, do činnosti ktorých môže zasahovať len Konferencia SZH ako najvyšší orgán.

Trestné oznámenie

Dôvodom návrhu na odvolanie je porušenie Zákona o športe a stanov zväzu.

Zároveň klub pripravuje na členov DK SZH trestné oznámenie.

„Sme presvedčení o tom, že mohlo dôjsť k spáchaniu trestných činov poškodzovania cudzích práv a športovej korupcie, ktorý spáchala organizovaná skupina. Aj keď sme si vedomí, že pre Marka Davidoviča sa už nič ohľadom jeho trestu nezmení, ide o precedens,“ dodal Magdoško.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM