Ľubomír Hudačko Správy

Chránený areál Dubnických baní prichádza s NOVINKOU: Dozvieme sa viac o ťažbe opálu, FOTO

Cieľom vzniku chodníka je priblížiť históriu ťažby opálu v lokalite, upriamiť pozornosť na živú prírodu Slanských vrchov či potrebu jej ochrany.

Ilustračný obrázok k článku Chránený areál Dubnických baní prichádza s NOVINKOU: Dozvieme sa viac o ťažbe opálu, FOTO
25
Galéria
Zdroj: Opálové bane Prešov

V Chránenom areáli Dubnických baní pribudla novinka, náučný chodník. Dnes24.sk o tom informovala marketingová manažérka Iveta Adamová.

Náučný chodník vedie banským revírom Libanka, na území ktorého sa nachádzajú staré banské diela, ktoré tu vznikli počas ťažby drahého opálu.

Umiestnili 14 tabúľ

„Na trase, o dĺžke približne 1,5 km, je umiestnených 14 informačných tabúľ venovaným vzniku opálu, ťažbe, vybraným banským dielam ako aj geológii, vegetácii a zoológii Slanských vrchov a samostatne netopierom. Po ukončení ťažby sa rozsiahle podzemné priestory opálových baní stali významným zimoviskom netopierov. V roku 1964 boli z tohto dôvodu vyhlásené za Chránený areál Dubnické bane,“ priblížila Adamová niečo viac z histórie.

Lesy, ktorými vedie náučný chodník sa nachádzajú Chránenom areáli Dubnické bane, ktorý je medzinárodne významnou lokalitou

Vstup je bezplatný

„Územie, ktorým náučný chodník vedie sa nachádza v 4. stupni ochrany prírody. Vstup na chodník je bezplatný a je vhodný pre deti ako aj dospelých. Informačné tabule sú spracované dvojjazyčne, v slovenskom a anglickom jazyku,“ vysvetlila ďalej Adamová s tým, že chodník bol vybudovaný v spolupráci so štátnym podnikom Lesy SR a Regionálnym centrom ochrany prírody v Prešove.

Cieľom vzniku chodníka je podľa jej slov priblížiť históriu ťažby opálu v lokalite, upriamiť pozornosť na živú prírodu Slanských vrchov či potrebu jej ochrany.

Viac záberov priamo z miesta nájdete vo fotogalérii.

Objektívom: Dubnické bane majú po novom Náučný chodník
25
Galéria
Zdroj: Opálové bane Prešov
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM