Správy

Čakáte ako chodec na semaforoch v Prešove pridlho? Dôvodom môže byť nesprávne stláčanie

Možno ste nevedeli, že v Prešove máme na semaforoch asi 115 dopytových tlačidiel. Zelená naskočí chodcom najneskôr do 79 sekúnd.

Ilustračný obrázok k článku Čakáte ako chodec na semaforoch v Prešove pridlho? Dôvodom môže byť nesprávne stláčanie
Zdroj: Mesto Prešov

Modernizácia semaforov v Prešove zahŕňa aj postupnú obnovu a inštaláciu nových dopytových tlačidiel pre chodcov. Redakciu Prešov Dnes 24 o tom informovala hovorca mesta Vladimír Tomek.

Do minúty

Podľa slov hovorcu mesto má záujem preferovať chodcov a tým aj ekologickejší spôsob života.

„V Prešove máme na semaforoch približne 115 dopytových tlačidiel. Pri stlačení tlačidla je vyslaný signál, že pred priechodom sa nachádza chodec. Vďaka tomu zasvieti zelené svetlo pre chodcov približne do jednej minúty od stlačenia tlačidla,“ povedal Tomek.

Presný čas čakania na zelenú závisí podľa neho od frekvencie dopravy na komunikácii, cez ktorú chce chodec prejsť. „Zelené svetlo sa však rozsvieti najneskôr do 79 sekúnd od zatlačenia tlačidla,“ spresnil ďalej hovorca.

Kruh a žltá skrinka

Dopytové tlačidlá pre chodcov na križovatkách a priechodoch so svetelnou signalizáciou sa začali používať ešte v 90. rokoch minulého storočia.

Kedysi mali dopytové tlačidlá tvar kruhu a boli umiestnené v malej žltej skrinke na semaforovom stĺpe. Ich dizajn sa postupom času modernizoval.

„V roku 2020 pribudli tieto dopytové tlačidlá na modernizovaných cestných dopravných signalizáciách na križovatke Levočská – Vlada Clementisa – Marka Čulena, ako aj na križovatke Štefánikova – Grešova – Masarykova – Hlavná a na novovybudovanej cestnej dopravnej signalizácii na priechode pre chodcov na Levočskej ulici,“ uviedol Tomek a prezradil tiež jednu kurióznu zaujímavosť.

Ponúkame aj ďalšie aktuality z Prešova:

Niekedy sa totiž stáva, že chodci, čakajúci pred priechodom so svetelnou signalizáciou, sa snažia namiesto symbolu s ukazovákom stláčať LED kryt indikátora.

Predlžujú čas čakania

„Ten signalizuje, že čoskoro naskočí zelené svetlo. Takýmto spôsobom si však predlžujú čas čakania. Chodcom odporúčame, aby si vždy skontrolovali LED indikátor, ktorý sa nachádza pod dotykovým dopytovým tlačidlom, pričom pri starších modeloch je to červená kontrolka nad tlačidlom,“ dodal na záver.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM