Rôzne

Čaká nás zaujímavý pohľad: Vodárenská veža a budova radnice budú svietiť na purpurovo

Pohľad, ktorý v Prešove určite upúta oči okoloidúdich. Vodárenská veža a historická budova radnice budú svietiť na purpurovo. O čo ide?

Ilustračný obrázok k článku Čaká nás zaujímavý pohľad: Vodárenská veža a budova radnice budú svietiť na purpurovo
Zdroj: Dnes24.sk

Pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí sa časť metropoly Šariša zahalí do purpurovej farby. Prešov tým vyjadrí spolupatričnosť a podporu rodinám s týmito malými bojovníkmi.

Ako informovala hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová, purpurová farba bude patriť dominantám – Vodárenskej veži a historickej budove radnice.

Symbolické nasvietenie

Obyvatelia i návštevníci mesta budú môcť vidieť tieto objekty symbolicky nasvietené na purpurovo vo štvrtok a v piatok (16. a 17.11.). „Počas sviatočného dňa sa navyše od 14.00 h uskutoční výstava háčkovaných vecí a diskusia s rodinami predčasne narodených detí v Centre voľného času sv. Jána Pavla II. a o 16.00 h bude sv. omša v Kostole Krista Kráľa na sídlisku Sekčov,“ vymenovala hovorkyňa.

Medzi ďalšie aktivity patrí v rámci tohto svetového dňa aj osveta na školách. Prednášky, diskusie a stretnutia sa v tomto týždni organizujú aj na Evanjelickej spojenej škole a Gymnáziu na Konštantínovej ulici v Prešove.

V SR od roku 2011

Občianske združenie Malíček, ktoré je organizátorom akcií po celom Slovensku, už šesť rokov poskytuje podporu rodinám predčasne narodených detí na Slovensku. Vzniklo z iniciatívy rodičov s podobnými skúsenosťami s „predčasniatkami“. Zároveň spolupracuje s medzinárodnou organizáciou Európska nadácia pre zdravie novorodencov (EFCNI). K zvýšeniu povedomia o tejto problematike napomáha podľa Ľubice Kaiserovej z OZ Malíček aj Svetový deň predčasne narodených detí, ktorý si verejnosť pripomína 17. novembra. „Na Slovensku ho slávime od roku 2011,“ doplnila.

Na Slovensku sa ročne narodí približne 55 000 detí, pričom každé desiate príde na svet predčasne, teda medzi 24. až 36. týždňom tehotenstva. Dlhodobé zdravotné následky sa práve u týchto detí vyskytujú desaťkrát častejšie ako u donosených detí a v celej Európe predstavujú najväčšiu skupinu detských pacientov.** Za posledných 15 rokov vzrástol počet predčasne narodených detí na Slovensku takmer o tretinu.**

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM