Ľubomír Hudačko Šport

Boccia je pre všetkých hráčov bez rozdielu: Kde sa v Prešove uskutoční turnaj s guľášom k tomu?

Prešovčania budú maž príležitosť zažiť atmosféru športového turnaja v hre boccia. Boccia je paralympijským športom podobným petangu, no štvrtkový turnaj je otvorený pre všetky kategórie hráčov bez rozdielu.

Ilustračný obrázok k článku Boccia je pre všetkých hráčov bez rozdielu: Kde sa v Prešove uskutoční turnaj s guľášom k tomu?
Zdroj: Dnes24.sk

Akcia sa koná už 17. júla 2014. Pripravovaný turnaj sa pomaly stáva tradičným podujatím, keďže už má za sebou viacero úspešných ročníkov.

„Aj tentoraz sa tu stretnú hráči s rôznym zdravotným postihnutím so zdravými športovcami, deti aj dospelí, muži aj ženy. Budú hrať vyraďovacím, tzv. KO, systémom. Prví traja víťazi získajú finančnú odmenu aj atraktívne vecné ceny. Pozvaný je každý, kto má chuť spoznať fyzicky nenáročnú, ale strategicky sofistikovanú hru,“ pozývajú organizátori.

Boccia je paralympijský šport, vhodný hlavne pre ľudí s tým najťažším telesným postihnutím. Hrať môžu proti sebe dvaja jednotlivci, páry aj trojice. Obe strany dostanú po šesť lôpt modrej a červenej farby. Loptičky sú so syntetickej kože, plnené umelohmotným granulátom, len o niečo väčšie oproti tenisovým loptičkám. Ihrisko o rozmere 12,5 × 6 m by malo byť na hladkom tvrdom povrchu – parkety, dlažba, linoleum a pod. Cieľom hráčov je dostať čo najviac svojich lôpt bližšie k bielej lopte (jack) ako je najbližšia súperova lopta.

Občianske združenie ZOM Prešov minulý rok založilo na podporu hry boccia vlastný športový klub Boccia ZOM Prešov. Jeho členovia trénujú v kultúrnom zariadení PKO Šváby v Prešove dvakrát v týždni po štyri hodiny. Hmatateľným výsledkom je osem medailí, ktoré si členovia klubu vybojovali na turnajoch na Slovensku aj v zahraničí, vrátane zlatej medaily z Majstrovstiev SR BC3 v pároch.

Turnaj sa uskutoční v tréningových bezbariérových priestoroch strediska PKO Šváby na sídlisku Šváby. Na účastníkov čaká okrem športového zážitku aj pravý východniarsky gu­láš.

Boccia opäť v Prešove: Turnaj sa začína už vo štvrtok
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM