Ľubomír Hudačko Správy

Betlehem pri Konkatedrále v centre mesta: Tieto fakty ste o ňom možno netušili!

Pri Konkatedrále svätého Mikuláša v centre Prešova stojí betlehem, ktorého autorom je tentoraz rezbár z obce Klenov Marek Mikluš. Pred konkatedrálou bolo jeho znázornenie svätej rodiny umiestnené naposledy pred tromi rokmi, tento rok je inovované.

Ilustračný obrázok k článku Betlehem pri Konkatedrále v centre mesta: Tieto fakty ste o ňom možno netušili!
Zdroj: Dnes24.sk

Ako uviedla hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny Gazdová, zmenená je inštalácia postáv a v rámci zloženia betlehemu pribudli dva nové komponenty – anjel a postava chlapčeka.

Každý rok striedavo na prešovskom námestí vystavujú svoje diela traja drevorezbári: Juraj Antoňák, Miroslav Janič a Marek Mikluš. Diela však nie sú nikdy rovnaké. Tohtoročný betlehem je vyrezávaný z lipy a nová postava anjela z vŕby. Tradíciu vystavovania drevených vyrezávaných betlehemov na pešej zóne mesto začalo v roku 2004. Dielo Mareka Mikuša bude v centre mesta do 7. januára.

Marek Mikuš vyštudoval drevársku priemyslovku a k umeleckému rezbárstvu sa dostal postupne, posledných desať rokov sa mu venuje naplno. Robí napríklad atypické detské ihriská, ktoré možno vidieť na Pavlovičovom námestí i na Sabinovskej v Prešove, na Drienici, ale i v Taliansku či Česku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM