Michala Halásová Kultúra

Bardejovčanka Lucia Krosnerová. Mladá dizajnérka valcuje svojimi návrhmi súťaže nielen na Slovensku!

Módne návrhárstvo dnes prekvitá takmer v každom kúte sveta. Dizajnéri sa doslova predbiehajú v kreativite. Sveta módy sa už dotkla aj Bardejovčanka Lucia Krosnerová. Svojimi nápadmi valcuje takmer všetky súťaže.

Ilustračný obrázok k článku Bardejovčanka Lucia Krosnerová. Mladá dizajnérka valcuje svojimi návrhmi súťaže nielen na Slovensku!
Zdroj: Dnes24.sk

Lucia mala vo veciach jasno už od útleho detstva. Ku kresleniu sa dostala ešte pred nástupom do materskej škôlky. „Už vtedy som ale bola rozhodnutá , že sa umeniu budem venovať aj vo svojej vtedy ešte ďalekej budúcnosti. V škole som sa zúčastňovala rôznych súťaží a zaujímali ma umelci z celého sveta,“ hovorí Lucia.

Umenie sa tak rozhodla študovať aj na strednej škole, preto si vybrala Strednú priemyselnú školu vo Svidníku. „Táto škola síce nie je veľká, ale ponúka veľké možnosti. Je zameraná na rôzne smery a ja som sa rozhodla pre odbor Odevný dizajn, do ktorého som sa na prvý pohľad zamilovala,“ doplnila Lucia.

Svoju kreativitu predviedla už na talentových skúškach a hneď bolo jasné, kde strávi najbližšie štyri roky. „Odevný dizajn mi ukázal nový spôsob vyjadrenia sa. Vo svojej tvorbe sa veľmi neriadim aktuálnymi módnymi trendmi, skôr sa snažím vyjadriť čo cítim a byť čo najoriginálnej­šia.“ Lucia sa zúčastnila takmer každej súťaže, do ktorej sa jej škola zapojila a skoro vždy bola úspešná. Ako sama hovorí, úspechy boli nielen odmenou za prácu, ale aj hnacím motorm.

Zúčastnila som sa aj dvojtýždňovej stáže v meste Krakow na Krakowskej szkołe artystycznego projektowania ubioru, vďaka projektu MOBILITA- Leonardo Da Vinci , ktorá mi tiež dala množstvo skúseností do budúcna, hlavne čo sa týka práce s rôznymi materiálmi pretože témou na kolekciu počas tejto stáže bola recyklácia,“ hovorí Lucia.

Tejto stáže sa mladá návrhárka zúčastnila dvakrát a k tomu sa pridal aj projekt COMENIUS- Breaking the barriers s výmenným pobytom vo Francúzku, vďaka ktorému mala možnosť nielen spoznať novú kultúru a ľudí ale aj vidieť kus sveta. „Chcem, aby po mne neostal na tomto svete len náhrobný kameň a nemé obrázky z môjho života. Chcem ovplyvniť ľudí okolo seba, chcem im ukázať čo vo mne je a chcem sa s nimi podeliť o to, čo som sa naučila a prežila. No viem, že len chcieť nestačí. Preto sa snažím na sebe pracovať vždy keď sa dá, aby sa mi môj sen splnil,“ uzavrela Lucia.

Úspechy:
3. miesto v kategógii Voľná tvorba – MLM, Prešov 2010
1.miesto – Prostějovská zlatá jehla, Prostějov 2010 (kolekcia vznikla v spolupráci s Michalom Millým a Valériou Mruzovou)
Zvláštna cena poroty – Hry s umením, Poprad 2010 (kolekcia vznikla v spolupráci s Michalom Millým a Valériou Mruzovou)
Finančný grant od Stredoeurópskej nadácie a spoločnosti Slovnaft v rámci projektu Talenty novej Európy, 2011
Lux mentium -Ocenenie pre najúspešnejších pedagógov a žiakov stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK , Prešov 2011
Mimoriadne ocenenie – Mladý módny tvorca roka – MLM, Prešov 2012
2. miesto v kategórii Scénická a kostýmová tvorba – MLM, Prešov 2013
1. miesto na okresnej súťaži neprofesionálnej výtvarnej tvorby Výtvarné spektrum 2013

Lucia KROSNEROVÁ
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM