Správy

Areál Solivarov, ako ho nepoznáme: Ožíva snaha reštartovať legendárny priestor! FOTO

Soľ sa v Prešove prestala ťažiť v roku 2009 po 439 rokoch. Mesto sa prostredníctvom kandidatúry na titul EHMK 2026 chce pokúsiť o reštart kultúry.

Ilustračný obrázok k článku Areál Solivarov, ako ho nepoznáme: Ožíva snaha reštartovať legendárny priestor! FOTO
12
Galéria
Zdroj: archív EHMK PO 2026

Zámer revitalizácie prešovských Solivarov nadobudol prvé reálne kontúry. Areál počas uplynulého víkendu na chvíľu zažiaril v podobe svetelnej inštalácie, a to pod taktovkou umelcov podieľajúcich sa na kandidatúre k projektu Európske hlavné mesto kultúry 2026 (EHMK).

Umelecký projekt

V roku 2009 sa v Prešove po dlhých 439 rokoch prestala ťažiť soľ. Nádej na oživenie areálu Solivarov sa však opäť črtá v podobe vytvorenia kultúrno-kreatívneho centra, ktoré má ambíciu nahradiť takmer polstoročie fungujúci výrobný priemysel.

Mesto Prešov sa totiž prostredníctvom kandidatúry na titul EHMK 2026 chce pokúsiť o reštart kultúry.

Vďaka spolupráci študentov Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach (FU TUKE), pod vedením lektorky Laury Murguía Sánchez a svetelnej dizajnérky Lenky Balážovej z iniciatívy LigLab, sa v areáli Solivarov zrealizoval projekt svetelnej inštalácie „guerrilla lighting”.

Silný odkaz

„Guerrilla lighting, ako dočasné nasvietenie verejného priestoru, je výborný spôsob, ako upozorniť na zabudnuté a opustené miesta. Svetlo a svetelný dizajn sú kľúčové pre pohyb a orientáciu v meste. Zviditeľňujú pamiatky, očarujú návštevníka, navádzajú pri chôdzi uličkami. Preto sme oslovili svetelné dizajnérky a opýtali sa na ich vízie a idey," uviedla Jana Migašová, vedúca pracovnej skupiny Vizuálne umenie.

„Solivary sú pre Prešov symbolické a sú historicky späté s mestom. Tento silný vzťah by mal byť reinterpretovaný, mal by odkazovať na „dni slávy“, kedy bola výroba soli jednou z najsilnejších oblastí priemyslu v regióne, a transformovať sa do podoby, ktorú môžu oceniť a využiť ďalšie generácie. V kontexte kandidatúry mesta na zisk titulu EHMK 2026 sme chceli priblížiť tento priestor, ktorý má v budúcnosti potenciál stať sa miestom kultúrnych aktivít a spolupráce,” doplnila Laura Murguía Sánchez, lektorka FU TUKE.

Kopy soli

Šesť svetelných inštalácií iniciátori projektu umiestnili v častiach Solivarov, ktoré sú viditeľnejšie z hlavnej cesty Košice – Prešov. Tematicky vychádzali z histórie areálu. Inštalácia Soľnička využila svetelný zdroj na osvetlenie tabule, v ktorej boli dierky v tvare soľničky.

Pri Solivaroch vznikli Kopy soli vďaka králičej sieti, textílii a svetlu.

Inštalácia Projection of past zas komplex oživila videoprojekciou zachovaných materiálov z procesu výroby soli.

Guerrilla lighting sa v Solivaroch uskutočnil v sobotu 12. decembra. Študenti FU TUKE odprezentovali svoje semestrálne práce z predmetu Dizajn osvetlenia a areálu tak vdýchli zaujímavú podobu.

Viac záberov si už pozrite v priloženej fotogalérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: archív EHMK PO 2026

Obrazom: Solivary v Prešove na chvíľu oživili svetlá
12
Galéria
Zdroj: archív EHMK PO 2026
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM