Aktualizované Správy

Hromadná výpoveď v prešovskej nemocnici. Podalo ju až 382 sestier a pôrodných asistentiek!

Zdravotné sestry dávajú svoju nespokojnosť najavo aj v Prešove. Ide o druhú nemocnicu, v ktorej padli hromadné výpovede. A rátajú sa až na stovky!

Ilustračný obrázok k článku Hromadná výpoveď v prešovskej nemocnici. Podalo ju až 382 sestier a pôrodných asistentiek!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Do akcie hromadných výpovedí sa zapájajú aj sestry z prešovskej Fakultnej nemocnice s poliklinikou. Výpoveď z pracovného pomeru tam dnes podalo podľa šéfky sesterských odborov Moniky Kaveckej 382 sestier a pôrodných asistentiek. Odborári, ktorí zastupujú zdravotné sestry v Prešove, sa k hromadným výpovediam nevyjadrujú. Médiám poskytli stanovisko centrály.

V stanovisku nemocnice sa uvádza: „Prešovská nemocnica momentálne zamestnáva 1100 sestier a pôrodných asistentiek, pričom 382 nám dnes doručilo individuálne výpovede. Vedenie nemocnice hneď po ich doručení iniciovalo stretnutie so sestrami odborárkami, ktoré niekoľkokrát potvrdili, že sú s podmienkami v nemocnici spokojné a rovnako, že nejde o akciu zameranú proti zamestnávateľovi, že výpoveďami len podporujú celoslovenskú akciu sestier.“

Hovorkyňa prešovskej nemocnice Renáta Cenková uviedla, že na záver stretnutia s odborárkami deklarovali, že všetky sestry prešovskej nemocnice majú výšku mzdy aj po februári 2016 jasne a deklaratórne stanovenú a garantovanú, k žiadnemu zníženiu miezd nemôže dôjsť.

„Momentálne analyzujeme štruktúru podaných výpovedí. Sestrám, ktoré podali výpovede plynie dvojmesačná výpovedná lehota. Poskytovanie zdravotnej starostlivosti nie je narušené a prebieha v štandardnom režime,“ uvádza sa v stanovisku.

Po žilinskej fakultnej nemocnici tak ide o druhú nemocnicu, v ktorej padli hromadné výpovede. Sestry, ktoré sú dlhodobo nespokojné s riešením svojich požiadaviek, spustili akciu hromadných výpovedí v stredu 25.11. Parlament vtedy schválil zákon, ktorý má od januára 2016 upraviť mzdy zdravotníkov. S tým však zástupcovia sestier nesúhlasia, nepáči sa im výška koeficientov, cez ktoré sa prerátava mzda či chýbajúce zohľadňovanie pra­xe.

Prvých vyše 200 výpovedí padlo v žilinskej fakultnej nemocnici. V ďalších dňoch by mali výpovede pribúdať aj v iných nemocniciach. O koľko zariadení by mohlo ísť, sestry stále spresniť nechcú. Podľa Kaveckej ďalšie zariadenia prídu na rad v priebehu týždňa. Akcia hromadných výpovedí otriasla slovenským zdravotníctvom koncom roku 2011. Odchod asi 1200 lekárov z nemocníc vtedy viedol k vyhláseniu núdzového stavu. Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) verí, že sestier, ktoré mu nedôverujú, je menej ako ostatných.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM