Ľubomír Hudačko Rôzne

Ako sa hýbu ceny bytov a prečo bývať v meste? TOTO o bytoch v Prešove prezradili realitky...

Ako to bolo pár rokov dozadu a ako je to dnes? Hýbu sa ceny bytov v poslednom období vyššie alebo padajú? Kde v Prešove sú najdrahšie a kde lacnejšie? Zisťovali sme viac priamo u ľudí z brandže...

Ilustračný obrázok k článku Ako sa hýbu ceny bytov a prečo bývať v meste? TOTO o bytoch v Prešove prezradili realitky...
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Na základné otázky ohľadom predaja bytov v Prešove sme sa spýtali realitných kancelárií, ktoré sa v predaji bytov pohybujú každodenne.

Za Garant Real nám odpovedal manažér Radovan Krajňák, za Trade Real konateľ Dušan Palša a za SN real konateľ spoločnosti Slavomír Novák.

Aké sú ceny bytov v našom meste a ako sa zmenili oproti minulému roku?

  • Garant Real: Z našich doterajších skúseností môžeme povedať, že ceny bytov oproti minulému roku mierne poklesli. Samozrejme, že cena je ovplyvnená rôznymi faktormi, ako sú lokalita, stav či výmera.
  • cena za garsónku sa pohybuje cca od 16 000 € do 25 000 €,
  • 1-izbový byt cca od 31 000 € do 40 000 €,
  • 2– izbový byt cca od 40 000 € do 47 000 €,
  • 3-izbový byt cca od 48 000 € do 62 000 €,
  • 4-izbový byt cca od 50 000 € do 75 000 €.

Uvedené ceny sú so zameraním na staršie byty a tieto intervaly nezahŕňajú ceny novostavieb, prípadne niektorých starších bytov po kompletnej rekonštrukcii, kde môže byť cena oproti pôvodnému stavu výrazne vyššia.

  • Trade Real: Ceny nehnuteľností v roku 2014 sa oproti roku 2013 výrazne nezmenili, cenová úroveň nehnuteľností je stabilizovaná a pri zohľadnení súčasnej výkonnosti ekonomiky, miery nezamestnanosti a domáceho dopytu, neočakávame výraznejší výkyv v cenách nehnuteľností v najbližšom období. V súčasnosti sa ceny starších bytov pohybujú v meste Prešov v hraniciach 700–900 Eur/m2 v závislosti od stavu bytu a lokality, kde sa byt nachádza. Ceny nových bytov v novostavbách sa pohybujú v hraniciach 900–1200 Eur/m2.
  • SN real : ceny bytov v meste Prešov oproti minulému roku opäť mierne klesli, avšak posledné roky sú viac menej zastabilizované s toleranciou + – 5%

Prečo bývať v meste, prípadne si tu kúpiť nehnuteľnosť?

  • Garant Real: Mesto Prešov, ako tretie najväčšie mesto na Slovensku, ponúka svojim obyvateľom rozmanité podmienky pre život. Bývanie v centre mesta Vám zabezpečí komfort, skvelú dostupnosť a občiansku vybavenosť. Pre tých, ktorí hľadajú súkromie a rodinný život, sú určené okrajové časti mesta, ktoré sú ideálne pre stavbu rodinných domov. Je to taký vidiecky život v meste.
  • Trade Real: Mestský život sa od toho vidieckeho líši v mnohých ohľadoch. Mesto ponúka určite viac pracovných príležitostí. Práve tento fakt býva často hlavným dôvodom, prečo sa ľudia usadia radšej v meste. Rovnako výber škôl či škôlok je pestrejší. Ďalšou nezanedbateľnou výhodou mesta sú aj lepšie možnosti kultúrneho vyžitia. Obchody, reštaurácie, banky, nemocnice a taktiež dostupnosť rôznych služieb je v meste lepšia. Človek tu má vyššiu mieru anonymity, čo je pre niekoho dôležitým aspektom. Život v meste je aktívnejší a dynamickejší, čo vyhľadávajú hlavne mladí ľudia. Mesto Prešov je krajské mesto, tretie najväčšie na Slovensku, preto sa domnievam, že z dlhodobého hľadiska má potenciál, aj čo sa týka investície do nehnuteľnosti.
  • SN real : Občianska vybavenosť, lepšie pracovné predpoklady, centrum diania.

Pripravujeme aj druhú časť odpovedí prešovských realitiek o bývaní v Prešove! Dozviete sa aj to, ktoré lokality v meste patria medzi najžiadanejšie a ktoré naopak ľudí nezaujímajú.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM