Magazín

Chcete uchovať čerstvosť MASLA? V chladničke ho skladujte len na DVOCH miestach

Aj vaše maslo divne chutí alebo žltne? Pravdepodobne ho skladujete na zlom mieste.

Ilustračný obrázok k článku Chcete uchovať čerstvosť MASLA? V chladničke ho skladujte len na DVOCH miestach
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Maslo bolo a je obľúbeným produktom na pečivo či kľúčovou zložkou pri pečení a varení. Chcete uchovať najlepšiu kvalitu masla? Skladujte ho na tom najlepšom mieste v chladničke. Informuje o tom webový portál Express.

Nie je miesto ako miesto

„Maslo sa zvyčajne skladá z približne 80 % tuku, 16 % vody, pričom zvyšné percento tvorí soľ a mliečna sušina. Napriek jednoduchému zloženiu, ktoré si vyžaduje predovšetkým len jednu zložku, zložité fyzikálne zmeny, ku ktorým dochádza pri jeho výrobe, si vyžadujú správne skladovanie,“ píše tamojší portál.

Výrobok zo smotany v sebe ukrýva vysoký obsah tuku a preto podlieha oxidácii lipidov, čo vedie k jeho žltnutiu. Mimo chladničky nielenže mäkne, no stráca svoju smotanovú farbu. Maslo preto uložte do chladničky, aj tam vám však môže zožltnúť. Ako teda zachovať najlepšiu kvalitu masla?

Kde ho skladovať?

Maslo skladujte v zadnej časti chladničky alebo v spodnej časti chladničky. „Tieto dve miesta sú vo všeobecnosti najchladnejšie, čo zaisťuje, že vaše maslo zostane čerstvé po dlhšiu dobu. Konzistentná, nižšia teplota v spodnej alebo zadnej časti chladničky pomáha pri uchovávaní tejto potraviny, udržuje maslo čerstvé po dlhšiu dobu,“ informuje na záver portál.

Pozor na teplotu v kuchyni, ak je vyššia ako 21 stupňov, nečakajte a maslo odložte do chladničky. Teplo urýchľuje kazivosť masla, no pri izbovej teplote si vychutnáte lahodnú chuť masla až dva týždne.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM