Správy

Zrekonštruovali ju po 35 rokoch: Prešovská univerzita už má vynovenú aulu, FOTO

Prešovská univerzita v Prešove po 35 rokoch zrekonštruovala svoju aulu vo vysokoškolskom areáli na Ulici 17. novembra. Išlo o investíciu vo výške 360 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Zrekonštruovali ju po 35 rokoch: Prešovská univerzita už má vynovenú aulu, FOTO
4
Galéria
Zdroj: Prešovská univerzita

Investícia v sebe zahŕňa komplexnú rekonštrukciou sedadiel, múrov a stropu, pod ktorými sa skrýva nové technické vybavenie. Rektor univerzity Peter Kónya po slávnostnom prestrihnutí pásky uviedol, že išlo o združenú investíciu, časť financií získali z ministerstva školstva, zvyšok financovali z vlastných zdrojov.

Vyzerá vzdušnejšie

„Došlo hlavne k zmenám, ktoré nie je vidieť. Väčšina tých zmien je ukrytá pod stropom, je to hlavne vzduchotechnika, elektronika, ktorá bola v aule nainštalovaná. Samozrejme, za tých 35 rokov práve tieto technické prvky prekonali veľké zmeny. Ale isteže vidieť zmeny i v interiéri, aj členenie interiéru je iné. Napriek tomu, že aula vyzerá vzdušnejšie, je tu o niekoľko miest na sedenie viac, ako bolo v predchádzajúcej aule. A, samozrejme, čisté stoly, lepšie uspôsobené na písanie počas prednášok a podobne,“ uviedol Kónya.

Práce trvali počas letných prázdnin, dodávateľ ich ukončil v dohodnutej lehote. Interiér je ladený v červeno-bielej farbe a kopíruje farby univerzity. Dlhé rady na sedenie sú po novom prerušené dvomi uličkami, čo umožňuje ľahší a bezpečnejší pohyb. Miestnosť je vybavená aj modernou didaktickou technikou.

Kónya podotkol, že aulu využívajú predovšetkým na prednášky, ale konajú sa v nej aj zhromaždenia akademickej obce, slávnostné udalosti pedagógov a študentov.

V pláne aj ďalšie priestory

Veľkosťou je ideálna na promócie Prešovskej detskej univerzity a Univerzity tretieho veku. Menšie fakulty tu môžu organizovať imatrikulácie či promócie svojich študentov a ďalšie slávnostné podujatia. "Najbližšie podujatie bude už dnes, pôjde o pracovný míting filozofickej fakulty našej univerzity,“ doplnil rektor. PU chce rekonštruovať aj ďalšie priestory, ktoré dostanú moderné zariadenie a nový šat.

Aula PU bola postavená v 80. rokoch minulého storočia ako súčasť celého komplexu univerzity. „V aule sme inštalovali novú vzduchotechniku a rozvody klimatizácie. Vymenilo sa osvetlenie za energeticky úspornejšie a znížený hliníkový strop bol nahradený novým sadrokartónovým obkladom,“ povedala kvestorka PU Mária Nováková. V ploche katedry je nová skladba podlahy s vykurovaním. Do auly sa vstupuje dvojkrídlovými dverami.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

FOTO: Prešovská univerzita má zmodernizovanú aulu, takto vyzerá
4
Galéria
Zdroj: Prešovská univerzita
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM