Ľubomír Hudačko Futbal

Záchrana alebo pád. V súboji o zotrvanie si to rozdá Prešov s Trnavou!

Zápas desaťročia. Ako inak charakterizovať najsledovanejší duel posledné kola Corgoň ligy, keď oba tímy naposledy vypadli pred viac ako desaťročím?

Ilustračný obrázok k článku Záchrana alebo pád. V súboji o zotrvanie si to rozdá Prešov s Trnavou!
Zdroj: TASR

Tatranu sa to „podarilo“ naposledy práve v poslednom kole, práve v situácii, keď mu na záchranu stačil bod. Práve proti klubu, ktorý tiež bojoval o zotrvanie. V košickom Čermeli v sezóne 2001/2002 podporil 8. júna 2002 domácich vypredaný štadión (s kapacitou 12 000 divákov) a aj keď zelenobieli vyhrávali, do II. ligy smerovali po prehre 1:2. Oba góly vtedy strelil súčasný člen širšieho kádra slovenskej reprezentácie Radoslav Zabavník. Trnava vypadla z najvyššej súťaže tiež iba raz a to v sezóne 2000/2001. Mužstvo tiež vtedy viedli traja tréneri (Jánoš, Zelenský, Jarábek) ako v aktuálnej sezóne.

Lavičku postupne tentoraz opúšťali Hoftych, opäť Zelenský a opustí ju aj vzhľadom na prípadné zachránenie sa lodivod Vladimír Ekhardt. K andelom po sezóne údajne smeruje „ViOnčan“ Juraj Jarábek. Mužstvo vtedy na jar vyhralo len tri duely (aktuálne majú na konte v tejto časti ligy výhry 4) a na záchranu mu nestačilo ani výhra proti priamemu konkurentovi s Košicami kolo pred koncom. Medzi elitou však andeli chýbali len rok, hneď sa do súťaže totiž vrátili.** Nikdy sa však ešte nestalo, aby vicemajster z minulej sezóny zostúpil do II. ligy!** Najhorší pád z výšin zaznamenal Slovan v sezóne 2003/2004, rok predtým totiž skončil na bronzovej priečke. Trnava tento negatívy fakt teda môže „prekonať“.

Tatranu uprieť nemožno jedno; aj pred posledným kolom súťaže má doma najmenší počet inkasovaných gólov! Avšak, v celkovej bilancii má aj suverénne najmenší počet strelených gólov a najviac prehier zo všetkých. K tomu je potrebné pripojiť aj najhoršiu bilanciu na ihriskách súperov, na ktorej už nič nezmenila ani výhra pod Dubňom v minulom kole. O to však už teraz nejde, o bytí či nebytí sa spravodlivo rozhodne v poslednom kole v priamom súboji ašpirantov na zostup. Spartak sa však vonku tiež nevyznamenal, vyhral len dva duely. Najprv kontroverzný (postupne bez dvoch hráčov Nitry) pod Zoborom na jeseň a na Slovane, ktorý tiež nemusel byť úplne košér. Zdalo sa, že úpadok formy po náročnosti zápasov v Európskej ligy bude len dočasný, lenže Spartak skončil posledný už po jeseni a posledný je aj kolo pred koncom. Konštatovanie, že minulá vydarená sezóna bola len náhodná, teda v prípade, že andeli vypadnú, môže nabrať ozajstný spád.

Jozef Bubenko, tréner domácich: „Potrebujeme ešte druhý výdych, ktorý by mal prísť po zápase s Trnavou a znamenal by našu záchranu v najvyššej súťaži. Je výhoda, že nám stačí remíza. Druhá pozitívna vec je, že hráme v domácom prostredí. Verím, že nám naši fanúšikovia v rozhodujúcej bitke pomôžu, čo by mohla byť naša ďalšia výhoda. Určite však na remíu hra ť nebudeme, chceme tento zápas vyhrať,“ povedal.

Vladimír Ekhardt, tréner hostí zostup nevylučuje: „Som realista, viem si to predstaviť. Futbal je pekný v tom, že počas deväťdesiatich minút scenár dopredu nepoznáte. Na trávniku sa môže stať skutočne všetko. Aj to, že by sme vyhrali a vracali sa domov v dobrej nálade, ale i to, že sa nám to nepodarí,“ uviedol. Ostatní corgoňligoví tréneri sa viac prikláňajú viac-menej k tomu, že záchranu si vybojuje Prešov. Len odchádzajúci lodivod z lavičky Zlatých Moraviec Juraj Jarábek (ktorý by evidentne Spartak v II. lige viedol so zmiešanými pocitmi) dúfa v udržanie Trnavy.

Tatran oslavuje 115. výročie klubu. Práve 25.mája 1898 bol založený a krajší darček, ako udržanie sa v najvyššej súťaži si miestni ani nevedia predstaviť. Vypadnutie by zbabranej sezóne dalo len tú najtrpkejšiu príchuť, ale to si zelenobieli nechcú pripustiť. Aj preto, ale hlavne kvôli podpore fanúšikov vedenie klubu znížilo vstupné, ktoré je v podobe 1 € na nekryté sedenie. Vedenie klubu napokon na kryté stanovilo 5 €. Trnava zasa začala búrať štadión Antona Malatinského a postupne by sa mal obnovovať. Posmeškov k tomu, že bude najkrajší druholigový je neúrekom. Fanúšikovia sa však k tímu otočili chrbtom a po výkone s Duklou skôr nadávali, ako povzbudzovali.

Realita smutná, ale ozajstná. Jedno je tak isté, z ligy vypadne jedna z futbalových bášt, ktorá v lige bude chýbať už len kvôli aj tomu najbanálnejšom argumente. Ani nováčik z Myjavy, ani dlho odpisovaná Nitra. Pred sezónou sa tromfy do rúk nedávali ani Ružomberku, ktorý mal mierne problémy s kádrom. Prešov to takisto na začiatku sezóny nemal ľahké, ale tip na vypadnutie by sme asi dávali niekomu inému. Rozhodne však nie striebornému mužstvu z vlaňajška! Je až neuveriteľné, že sa súboj o vypadnutí rozhodne v priamom a poslednom dueli sezóny. A práve medzi ikonami ligy. Tatranu bude v zápase chýbať Krajník, Brezinský a Augustín. Hostia by mali mať až na Čarnotu káder kompletný. Vonku však nevyhrali pol roka, Prešov má slabú ofenzívu. Stačí mu ale na záchranu remíza.

Hlavným arbitrom je István Vad, na čiarach mu budú pomáhať Gábor Erös a Zsolt Varga. Post náhradného arbitra zaujme Slovák Ivan Kružliak. Zápas začína o 17:30.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM