Ľubomír Hudačko Správy

Východniari vstupujú do armády: Najviac regrutovaných ľudí je z Prešovského kraja!

V januári tohto roka nastúpilo na základný vojenský výcvik 156 čakateľov prípravnej štátnej služby. Záujem prejavila aj nejedna žena. V roku 2013 bolo najviac regrutovaných občanov práve z Prešovského kraja.

Ilustračný obrázok k článku Východniari vstupujú do armády: Najviac regrutovaných ľudí je z Prešovského kraja!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Zo 156 čakateľov na prípravu štátnej služby bolo deväť žien. Budúci vojaci absolvujú základný vojenský výcvik v Prápore výcviku v Martine. Základným vojenským výcvikom v minulom roku prešlo 416 vojakov. Z uvedeného počtu bolo 45 žien. V roku 2012 absolvovalo základný vojenský výcvik o niečo viac vojakov, a to 486. Z toho počtu bolo 39 žien. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytlo Ministerstvo obrany (MO) SR. Najvyšší záujem o vojenskú službu je u ľudí z východného Slovenska.

Samotný výcvik je rozdelený do troch častí. V prvej čakatelia absolvujú napríklad zdravotnícku prípravu, vojenskú etickú výchovu či logistickú prípravu. V druhej časti si precvičia napríklad hádzanie granátu či streľbu zo samopalu. Tretia časť je zameraná na taktickú prípravu a získanie topografických zručností. Dĺžka výcviku je deväť týždňov. Počas tohto obdobia absolvujú čakatelia výcvik aj vo výcvikovom priestore Lešť. Po úspešnom absolvovaní základného vojenského výcviku sú noví vojaci slávnostne vyradení a nastupujú na funkcie vo svojich materských vojenských útvaroch.

Prijatiu na základný vojenský výcvik predchádza samotný prijímací proces, ktorý pozostáva napríklad z preskúšania telesnej zdatnosti, posúdenia zdravotnej, psychickej spôsobilosti či personálneho pohovoru.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM