Rôzne

Východniari sa rozhodli spojiť sily: TOTO je novinka, ktorá má pomôcť rozvoju regiónu!

Východniari spájajú sily, aby do regiónu dotiahli investorov. Okrem toho je cieľom novej Východoslovenskej investičnej agentúry (VIA) pomoc rozvoju rôznych programov, a to nielen v hospodárskej oblasti, ale aj v spoločenskej, kultúrnej, či vedecko-výskumnej.

Ilustračný obrázok k článku Východniari sa rozhodli spojiť sily: TOTO je novinka, ktorá má pomôcť rozvoju regiónu!
Zdroj: TASR

Rozvoj Košického a Prešovského kraja bude podporovať nová VIA. Jej vznik iniciovalo občianske združenie Patriot – klub východniarov. Na pondelňajšej konferencii Cesta k prosperite Východného Slovenska o tom informoval prezident tohto združenia Peter Cacara.

Ciele agentúry

„Východoslovenská investičná agentúra by mala byť agentúra s cieľom pomôcť príchodu nových investorov do regiónu, rozvoju rôznych programov, a to nielen v hospodárskej oblasti, ale aj v spoločenskej, kultúrnej, či vedecko-výskumnej, v prepojení školstva s praxou a podobne,“ uviedol pre novinárov Cacara.

K vzniku agentúry by mohlo dôjsť v priebehu mesiaca, jej zakladajúcich členov zatiaľ Cacara nechcel konkretizovať. „Samozrejme, v prvom rade nám ide o samosprávu, potom o podnikateľské subjekty, ale zapájajú sa aj ďalší. Myslím si, že napríklad aj zapojením akademickej obce vieme tomuto regiónu výrazne pomôcť,“ povedal.

Pozitívny ohlas aj u primátorov

Na konferencii prišli podporiť myšlienku novej platformy pre rozvoj regiónu predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Zdenko Trebuľa, podpredseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Radoslav Čuha, košický primátor Richard Raši i primátor Prešova Pavel Hagyari.

Na východe Slovenska pôsobia viaceré organizácie starajúce sa o eurofondy, investorov či podnikateľov. „Stále však chýba subjekt, ktorý by združoval komplexne všetky informácie a vedel ich posunúť tomu, kto ich potrebuje, či už je to investor, vzdelávacia inštitúcia alebo obchodná komora. Takáto agentúra bude slúžiť čisto pre Košický a Prešovský kraj. Vnímam to pozitívne,“ povedal primátor Raši. Agentúra by podľa neho mohla zvýšiť šance na pritiahnutie nových investorov.

Patriot – klub východniarov deklaruje snahu pomôcť riešeniu problémov východného Slovenska, ako je vysoká nezamestnanosť, zlá infraštruktúra, odchod mladých ľudí či málo investícií. Poukazuje aj na prehlbujúce sa regionálne rozdiely medzi východom krajiny a Bratislavou. Cieľom klubu je združovať východniarov a sympatizantov, aby podľa svojich schopností a možností pomáhali regiónu. „Ide nám o to, aby sme prestali s politikárčením a spájali kvalitné myšlienky a ľudí, ktorí majú snahu pomôcť,“ povedal Cacara.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM