Študenti prešovskej Hotelovej akadémie? Maturitu mali v šarišskom duchu, FOTO
Pratickú časť odbornej zložky maturitnej skúšky študenti prešovskej Hotelovej akadémie poňali v šarišskom duchu. Sledujte, ako to počas ich dňa vyzeralo.
Študenti V.C triedy prešovskej Hotelovej akadémie v rámci praktickej časti odbornej zložky maturitnej skúšky organizovali banket na tému Šarišský región s názvom Všadzi dobre, doma najlepši.
Dobry šmak i Lakocinka
Ich menu pozostávalo zo 4 chodov s typickými miestnymi názvami. Hostia si tak mohli pochutnať na predjedle Gazdov frištik, nasledoval medzichod Smačne prekvapeňe, hlavné jedlo Dobry šmak a dezert Lakocinka. Príjemnú atmosféru dotváral program, ktorý zabezpečili členovia folklórneho súboru Rozmarija. Okrem ľudových tancov a spevu bola k dispozícii aj prezentácia vín, či miešanie alkoholických a nealkoholických nápojov.
Študenti priznali, že často im ľudia položili otázku, prečo si vybrali práve spomínanú tému. Prezradili, že urobili tak preto, lebo človek často cestuje za spoznávaním iných kultúr, avšak tú svoju niekedy ani nepozná.
Dedičstvo predkov
„Rozhodli sme sa preto pre tému, ktorá je nášmu srdcu blízka a využiť naše vedomosti o našej kultúre a tradíciách. Slovenský folklór je časť tradičnej ľudovej kultúry, dedičstvo našich predkov, na ktoré môže byť každý z nás hrdý,“ povedal programový manažér podujatia, Marko Kollarčík.
Andrea Poláčková ako dzifče od vína, someliérka a žiačka Hotelovej akadémie v Prešove si podujatie pochvaľovala. „Téma bola výborná, veľmi sa mi páčilo, akí boli všetci zohratí, mali veci dotiahnuté, samotná téma bola perfektná, pretože Slovensko má bohatú kultúru a oni tam použili všetko od kolovrátka až po starý rebrík, takže splnili očakávanie hostí.“
K celkovému dojmu prispela aj práca barmana, ktorým bol Tadeáš Bujnovský. „Z môjho pohľadu tento banket dopadol veľmi dobre. Odmenou pre mňa bolo, že drinky, ktoré som namiešal mali pozitívnu odozvu a chutili každému. To ma povzbudzovalo počas celého večera,“ uviedol Tadeáš, ktorý bol v ten deň Karčmar.
Anit Korinková ako majsterka, s podtitulom vedúca odbytového strediska, prezradila niečo zo zákulisia. „Bolo to veľmi náročné na prípravu a psychiku žiakov, ale aj učiteľov. Napriek tomu myslím, že sme to všetci zvládli a hostia boli spokojní," uviedla.
Huspeninu parfumovali
Študenti teda stavili na klasiku východoslovenskej kuchyne a ich štvorchodové menu pozostávalo z klasických surovín, ktorým vdýchli modernú prípravu. Napríklad domácu huspeninu parfumovali rozmarínom. „To znamená, že dostala vôňu po rozmaríne jeho varením v huspenine. Ďalšou zaujímavosťou bola konfitovaná krkovička. Konfitovanie je spôsob prípravy mäsa tak, že sa mäso pečie na nízkej teplote 70–80° a to 7 až 8 hodín," povedal Matej Čanda ako vedúci výrobného strediska, s podtitulom majster.
Nad mieru spokojná s prípravou, ale aj so záverečným dielom bola aj Simona Cviková, z výrobného strediska a v ten deň ako Labužnik. „Spokojnosť môžem povedať v mene celého tímu kuchárov. Možno každý z nás čakal, že budeme pod veľkým tlakom a v strašnom strese, no opak bol pravdou. V kuchyni bola príjemná atmosféra a vzájomná spolupráca, ktorá priniesla očakávané ovocie.“ Hostí, samozrejme, študenti nenechali odísť naprázdno. Venovali im malý darček, ktorým bol poldecák dekorovaný kombináciou dreva a kože s nápisom Nezapomni. A ako to celé vyzeralo si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.
Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.