Ľubomír Hudačko Správy

Splnomocnencom Rusínov by mohol byť Michal Kaliňák. Navrhuje ho občianske združenie Romano Asaben

Združenie Romano Asaben sídliace v Prešove zdieľa iniciatívu Rusínskej obrody na Slovensku. Tá vyjadrila podporu Kaliňákovi, ten je zároveň mestským poslancom v Prešove a aktívne pôsobil aj v štruktúrach ROS. Teraz sa k nej pridáva aj rómske združenie.

Ilustračný obrázok k článku Splnomocnencom Rusínov by mohol byť Michal Kaliňák. Navrhuje ho občianske združenie Romano Asaben
Zdroj: Webnoviny.sk

Tretia najväčšia menšina

Predseda OZ RA Igor Dužda.Dužda potvrdil, že predsedníctvo OZ RA, ktoré zasadlo v stredu, sa jednohlasne zhodlo v tom, že Michal Kaliňák je na tento post splnomocnenca najvhodnejším kandidátom.

„Rusínska národnostná menšina sa pri poslednom sčítaní v roku 2011 zaradila čo do počtu obyvateľov, po Maďaroch a Rómoch, na tretie miesto a predstavuje silnú národnostnú menšinu na Slovensku, preto si myslíme, že splnomocnencom vlády SR pre národnostne menšiny by mohol byť príslušník inej národnostnej menšiny, než je maďarská alebo rómska,“ uvádza sa stanovisku OZ RA.

Najvhodnejší kandidát

Podľa vyjadrenia členov rómskeho združenia má Michal Kaliňák prehľad o národnostných menšinách na Slovensku, túto problematiku vníma citlivo a má dlhoročné skúsenosti v činnosti mimovládneho sektora, čo OZ RA považuje za výrazné predpoklady jeho úspešného pôsobenia na poste vládneho splnomocnenca.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM