Ľubomír Hudačko Správy

Rómovia v Prešove sa učia aj v súkromnej škole: Najviac sa im páči, že im vykajú

Súkromná stredná odborná škola Elba v Prešove má v Prešovskom kraji zriadených 5 elokovaných pracovísk. Rómovia síce navštevujú súkromnú školu, no priplácať si nemusia. Podľa riaditeľky školy Romany Birošovej sa Rómovia učiť chcú a páči sa im najmä to, že im učitelia vykajú.

Ilustračný obrázok k článku Rómovia v Prešove sa učia aj v súkromnej škole: Najviac sa im páči, že im vykajú
Zdroj: TASR

Učia sa buď v dvojročnom alebo trojročnom odbore a po vyučení sú z nich murári alebo krajčírky.

V tomto roku by malo v jednotlivých odboroch končiť 18 žiakov. Potom, čo žiakov prevychovajú a oni sami dospejú, už so vzdelávaním nie je taký problém, ako na základných školách. Aj napriek tomu riaditeľka zhodnotila, že stabilnejší sú chlapci, pretože dievčatá často odchádzajú kvôli materským povinnostiam. V Humennom chcú Rómov začať vzdelávať v septembri. Spolu majú teraz 150 žiakov len v elokovaných pracoviskách.

Opačný problém však rieši ďalšia zložka Školských zariadení Elba, súkromné centrum voľného času potom, ako sa v poslednom období zmenila legislatíva. Elokované pracoviská CVČ v obciach v Prešovskom kraji zatvárajú, pretože obce s nimi rušia spoluprácu. Konkurenciou sú im dnes totiž podľa riaditeľa Vladimíra Husára akékoľvek záujmové zariadenia na základnej škole v obci.

Oproti minulému roku, keď mali v piatich elokovaných pracoviskách a v Prešove 660 detí, dnes je ich v jednom elokovanom pracovisku plus v Prešove 429 a v septembri sa ich počet znova zníži. Podľa riaditeľa totiž k zrušeným pracoviskám pribudne nielen to v Osikove, Gerlachove, Gaboltove a Malom Lipníku, ale aj v Orlove, kde teraz CVČ navštevuje 150 žiakov.

Súkromné školské zariadenia Elba majú v Prešovskom kraji spolu 11 elokovaných pracovísk.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM