Rôzne

Prvá svetová- vojna, ktorá neobišla ani naše územie: Zažiť môžete živú ukážku bojov na autentickom mieste

Máme pre vás zaujímavý tip na víkendový výlet. História naživo. Príďte si pozrieť živú ukážku bojov z I. svetovej vojny na autentické miesto.

Ilustračný obrázok k článku Prvá svetová- vojna, ktorá neobišla ani naše územie: Zažiť môžete živú ukážku bojov na autentickom mieste
Zdroj: Dnes24.sk

V roku 2015 si pripomíname 100. výročie Veľkonočnej bitky v Karpatoch, ktorou vyvrcholili bojové operácie I. svetovej vojny na našom území a ktoré si vyžiadali viac ako 50 000 mŕtvych a ďalšie desiatky tisíc ranených a nezvestných vojakov…

A práve moderovaná ukážka týchto bojov bude hlavným bodom programu podujatia Karpaty 1914/1915. Podujatie organizuje Klub vojenskej histórie (KVH) Beskydy v spolupráci s partnermi už niekoľko rokov. Tentoraz sa uskutoční V. ročník a to v sobotu 18. apríla v obci Stebník v okrese Bardejov. Areál bude otvorený od 9:00 a oficiálny program začína o hodinu neskôr.

Ako informuje predseda KVH Beskydy Martin Drobňák, cieľom podujatia je atraktívnou formou divákom priblížiť tieto udalosti a návštevníkov nielen zabaviť ale aj poučiť. „Snažíme sa zároveň priblížiť prácu dobrovoľníkov pri výskume a obnove vojensko-historických pamiatok z tohto obdobia,“ poznamenal M. Drobňák.

Bohatý celodenný program

Návštevníkov čaká aj množstvo sprievodných podujatí, určených nielen dospelým ale aj deťom. Počas celého dňa bude prebiehať súťaž vo varení vojenských jedál. V hodinovom bloku predstavia kluby vojenskej histórie výstroj a výzbroj vtedajších armád a taktiež ukážku výcviku vojakov spred sto rokov. S témou vojenských a regrútskych ľudových piesni vystúpi najprv ženská spevácka skupina Stebničanka a potom mužská spevácka skupina Suché Karki. Vojenské pochody zahraje Vojenská hudba Banská Bystrica.

Organizátori pripravili viac ako 5 hodinový program, doplnený množstvom prezentačných stánkov. Návštevníci si budú môcť pozrieť dve výstavy, prezentované budú dve nové publikácie venované udalostiam I. svetovej vojny. Pre najmladších bude pripravený detský kútik a chýbať nebudú ani stánky s občerstvením.

Ukážka bojov z I. svetovej

Hlavným bodom programu podujatia Karpaty 1914/1915 je moderovaná ukážka bojov z I. svetovej vojny. „Ukážka sa uskutoční na autentickom mieste, kde pred sto rokmi prebiehala bojová činnosť. Scenár ukážky je spracovaný na základe archívnych dokumentov. Viac ako 150 účastníkov v dobových uniformách zrekonštruuje bojovú činnosť pri obci Stebník a Stebnícka Huta z apríla 1915,“ priblížil predseda KVH Beskydy.

Hlavným lákadlom tohto ročníka bude podľa jeho ďalších slov lietadlo Sopwith 1½ Strutter, ktoré bude na strane ruskej armády zabezpečovať letecký prieskum. „Už tradične sa môžete tešiť na kvalitné pyrotechnické efekty. Nebude chýbať dobové delostrelectvo, poľná kuchyňa, lazaret a ďalšie súčasti vojenského tábora,“ vymenováva Drobňák.

Podujatie je tak zaiste zaujímavým tipom na výlet pre celú rodinu. Stebník nie je tak ďaleko a v jeho okolí je možné navštíviť viacero pamiatok spojených s I. a II. svetovou vojnou- Vojnový cintorín Stebník, Becherov, Chmeľová, Zborov a podobne, ale aj hrad Zborov, alebo samotné mesto Bardejov a Bardejovské kúpele.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM