Ľubomír Hudačko Správy

Prešovskí poslanci schválili vyrovnaný rozpočet: S takouto sumou budú hospodáriť v roku 2014!

Poslanci mestského zastupiteľstva v Prešove schválili vyrovnaný rozpočet mesta na rok 2014. Rozpočet počíta s príjmami aj výdavkami vo výške 58,183 milióna eur. Prijatiu predchádzali niekoľkomesačné rokovania, pričom prvý neoficiálny návrh rozpočtu predložilo mesto poslancom ešte v auguste.

Ilustračný obrázok k článku Prešovskí poslanci schválili vyrovnaný rozpočet: S takouto sumou budú hospodáriť v roku 2014!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Na finančnej komisii bol dokonca až päťkrát. Vo výdavkovej časti sú podľa nej najmä stavby, ktoré boli rozbehnuté ešte v tomto roku, začatie nových stavieb je v minimálnej výške.

V januári príjem 8 milónov

„V rozpočte nie sú zohľadnené všetky požiadavky, lebo by na to nepostačovala príjmová časť. Príjem nie je navýšený, dokonca je poddimenzovaný, pretože schválením majetkového prevodu, ktorý bude odsúhlasený, očakávame niekedy v januári príjem do rozpočtu vo výške 8 miliónov eur. Túto položku sme tam nezahrnuli, nakoľko sme nechceli počítať s príjmom, ktorý nie je stopercentný, povedala šéfka Finančnej komisie pri zastupiteľstve mesta Prešov Svetlana Pavlovičová.

Časť investujú do správ ciest a chodníkov

Opraviť by sa však mala napríklad obradná sieň. V budúcom roku sa však mesto chce zamerať na opravy materských škôl, ktoré neboli rekonštruované z európskych zdrojov tak ako napríklad základné školy. Časť z položky 8 miliónov eur, ktorú mesto očakáva až v januári, by chcelo investovať aj do opráv ciest a chodníkov a tiež na krytie starých pohľadávok mesta, ktorá sa pohybuje vo výške 1,6 milióna eur.

Ide najmä o záväzky voči mestským firmám Dopravný podnik mesta Prešov a Technické služby mesta Prešov. Poslankyňa a šéfka finančnej komisie zároveň požiadala mesto o to, aby do januára predložili správu, aké sú tieto záväzky mesta. Mesto by v budúcom roku malo hospodáriť s príjmami vo výške 58,153 miliónov eur, z toho sú daňové príjmy viac ako 32 miliónov, nedaňové príjmy takmer 5 miliónov eur a granty a transfery vo výške 16,820 miliónov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM