Krimi

Po zlepšení počasia to žiaľ prišlo: V Prešovskom kraji už zahynuli dvaja motorkári! FOTO

Škaredé počasie nahradilo slnečné a nastalo tak obdobie, ktoré láka von. Svoje stroje vyťahujú vo veľkom aj milovníci motoriek. Smutnou skutočnosťou je, že v tejto sezóne na cestách v našom kraji našli smrť už dvaja z nich.

Ilustračný obrázok k článku Po zlepšení počasia to žiaľ prišlo: V Prešovskom kraji už zahynuli dvaja motorkári! FOTO
Zdroj: Policajný zbor SR

Ako informoval krajský policajný hovorca Daniel Džobanik, po náraze do osobného auta na rovnej štvorprúdovej ceste vo Svidníku zahynul 19. mája mladý motorkár (†24). „Pravdepodobne vysoká rýchlosť sa podpísala pod túto tragickú nehodu a mužovi už nepomohla ani prilba,“ podotkol Džobanik.

Podľa ďalších slov policajného hovorcu, náraz do telekomunikačného stĺpa v obci Bartošovce, okr. Bardejov, neprežil 29. mája vodič (†46) štvorkolky. „Absencia prilby bola dôvodom smrteľných zranení hlavy motocyklistu,“ uviedol Džobanik.

Do tretice ako upozornenie spomenul ďalšiu nehodu skútra, ktorá síce neskončila tragicky, avšak… „Vodička bola pod vplyvom alkoholu. Nehoda sa stala 9. mája v Lipanoch, kde vodička po vykonaní dychovej skúšky mala v dychu 0,89 mg/l alkoholu. Nehoda sa našťastie skončila len s ľahkým zranením vodičky a jej spolujazdkyne,“ ozrejmil Džobanik.

Výzva polície…

Podľa policajného hovorcu by si motorkári mali uvedomiť, že stret s autom alebo pevnou prekážkou končí vo väčšine prípadov smrťou alebo ťažkým zranením motocyklistu a nemali by preceňovať svoje schopnosti a podceňovať riziká.   

„Nie za každú dopravnú nehodu je prirodzene zodpovedný motocyklista, ale v záujme vlastnej bezpečnosti by sa mali vyvarovať  nebezpečnej jazde, porušovaniu dopravných predpisov a taktiež by si mali uvedomiť, že vodiči ostatných motorových vozidiel nie vždy predvídajú ich porušovanie pravidiel cestnej premávky,“ poznamenal Džobanik.

…Aj smerom k vodičom áut

Vodiči áut by si podľa jeho slov mali zase uvedomiť, že na cestách musia počítať aj s motorkármi. „A tí sa zmestia aj tam, kde autá nie. Azda najdôležitejšie je preto sledovať spätné zrkadlá a situáciu okolo auta, pretože motorkári jazdia často vyššou ako povolenou rýchlosťou a je ich ľahké prehliadnuť. Zhovievavosť je na nezaplatenie,“ premostil hovorca výzvu aj smerom k vodičom.

„Všetkých vodičov na záver upozorňujeme na dodržiavanie zákazu požívania alkoholických nápojov pred alebo počas jazdy!“ zakončil Džobanik.

titulná foto: motocykel po nehode vo Svidníku

galéria: 1. nehoda Svidník, 2. nehoda Bartošovce, 3. nehoda Lipany

Na cestách nášho kraja zahynuli v tejto sezóne už dvaja motorkári
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM