Ľubomír Hudačko Kultúra

Petra Humeňanská si pochvaľuje: Všetci hudobníci z Prešova sú skvelí!

Keď mala 5 rokov, tak vraj vyhlásila, že bude speváčka. Pôsobí vo viacerých kapelách a hudobných projektoch. Angažuje sa i v divadle, fanúšikovia ju môžu vidieť vystupovať spolu s kapelou Družina či ženskom hudobnom triu Bon Bon s Katkou Kozelkovou a Marcelou Vilhanovou. Petra Humeňanská.

Ilustračný obrázok k článku Petra Humeňanská si pochvaľuje: Všetci hudobníci z Prešova sú skvelí!
Zdroj: Dnes24.sk

„Hudba je pre mňa niečo nad rámec. Milujem to natoľko, že sa jej venujem dennodenne,“ tvrdí. Sen sa jej splnil a robí to, čo ju baví.

V rodine to máme dedičné

„Mala som zatiaľ šťastie na ľudí. Myslím si, že je to v našej rodine dedičné. Starý otec bol huslista, otec má svoju ľudovú hudbu Prešovčan, kde je kontrabasistom,“ uviedla.

Speváčka hrá aj s banskobystrickou kapelou Družina, ktorá prezentuje slovenský ľudový folklór prerobený do modernej podoby. Pochvaľuje si aj to, že aj so sestrou začali tvoriť vlastnú tvorbu. Dala by sa nazvať alternatívnou hudbou.

Petra vysvetlila počiatok piesne Rosa rosí: „Vznikla na záhrade u nás doma. Smiali sme sa, sestra začala spievať a opýtala sa, že či viem, čo je rosa rosí. Nie je to o tom, že si človek povie, že ide urobiť hit. Je to o spontánnosti. Musí tam byť vášeň,“ hovorí.

Okrem spevu aj herectvo

Sympatická speváčka vyštudovala konzvervatórium aj Vysokú školu muzických umení: „Podľa mňa človek, keď sa chce niečomu venovať, nemusí mať na to konkrétnu školu. Ale ja to tak mám,“ povedala s úsmevom.

Petra na konzervatóriu chcela študovať spev, ale v ponuke bol len operný. Zaujal ju však hudobno-dramatický odbor a viac jej vysvetľovať nebolo potrebné: „Bolo to herectvo, spev a tanec. Tak som to skúsila. Aj herectvo má niečo do seba, ale je náročné byť dobrým hercom a spevákom. Herec je stále niekto iný. V speve, vo vlastnej tvorbe sa vyžíva, je to on, som to ja. Baví ma však každý smer a tanec mám veľmi rada taktiež. Využívam ho pri speve často, hlavne vtedy, keď nepoužívam nástroj,“ rozpráva.

Improvizačné citoslovcia

Prešov je považovaný za liaheň skvelých hudobníkov. Prečo to tak je? „Hudbu tu veľa ľudí miluje. Všetci hudobníci z Prešova sú skvelí, IMT Smile sú skutočne fajn,“ dodala.

Petra je rodinne založená. Odpoveď na to, kde sa vidí o 10–15 rokov je teda jasná: „Zásadné zmeny neplánujem, chcela by som mať rodinu a ďalej tvoriť hudbu. Rodina a priatelia, to je môj cieľ. Verím tomu, že mojím poslaním je spievať, ale iný, jasne vytýčený cieľ akosi neprezentujem. Dôležité je, že cítim od ľudí odozvy. Tešia sa a to je základ,“ pokračuje vo vykresľovaní situácie.

Spolu so sestrou podporuje aj rozvíjanie svojho vlastného trendu; improvizačných citosloviec: „To je moje. Počujem akúkoľvek hudbu a veľmi rada si do nej vymýšľam spev. Pri hocijakej melódii. To som mala odjakživa rada,“ uviedla.

Rádia hrajú to isté

Hudobne sa nedávno prezentovali nielen prešovskí hudobníci na legendárnom Amfiteátri v rámci Dobrého festivalu. Speváčka postrehla jeho znovuzroenie. Túto myšlienku hlavnej činnosti a teda premietanie filmov, podporuje. Po dlhých rokoch si diváci môžu pozrieť československé filmy: „Jednoznačne to hodnotím pozitívne. Je skvelé, keď sa vracajú tie časy, ktoré mali ľudia radi. Základom je, aby organizátori mali chuť to rozvinúť a venovať sa tomu. Nemusíme tráviť čas len pri počítačoch,“ vyhlásila rázne.

Okrem hudobných a hereckých aktivít vyhľadáva aj prírodu. Práve tam si dobýja energiu, spolu so sestrou Janou Humeňanskou: „Mám pocit, že všetko je príliš rýchle. Mám rada, keď mám vnútorný pokoj. Zdá sa mi, že sa mi život napĺňa pozitívnou energiou. Môžem robiť to, čo ma baví. A príroda a les? To je moje,“ líčila.

V lese je civilizácia trochu obmedzená, žiadny vymoženosti ani rádiá teda neotravujú. Prešovčanka prezradila názor na rádiá. Podľa nej to kedysi bolo v lepšom rozmachu: „Mne sa nepáči to, že hrajú tých istých interpretov. Nedávajú šancu novým, ide to stále dookola. To je jedno aká to je veková kategória,“ povedala.

Ešte lepšie podľa nej je, keď sa k piesni vyrobí aj videoklip: „Určite a ich oplatí natáčať. Fanúšik sa môže aj pozrieť a tú pesničku nielen počuje. Ak to má hlbší význam a je to o niečom, má to zmysel. Opäť je to o spontánnom nápade,“ vysvetlila.

Je z nej aj banková úradníčka

Interpretka a herečka sa okrem rôznych aktivít venuje aj čítaniu kníh a považuje sa za romantičku. Naopak, nie je fanúšikom televízie. Negatívne správy o nešťastiach ju nelákajú.

Mesto Prešov má rada a nevylučuje aj návrat doň. Naplno sa však zatiaľ realizuje v spomínanom divadle v Bratislave: „Najnovšie som naskúšala hru v Elledanse, čo je tanečné divadlo. Je tam úžasná hudba, hrá sa naživo. Ľudia prezentujú obdobie rok 1913 a 2013. Myslím si, že je to zaujímavo spracované. Hrám tam bankovú úradníčku Janu,“ dodala na záver pôsobenie v jednom z mnohých účinkovaní v divadle sympatická Petra Humeňanská.

Foto: archív Petry Humeňanskej

Petra Humeňanská
1
Galéria
Petra Humeňanská
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM