Tlačové správy

Manželia si plnia svoj sen. Chcú do Humenného priniesť novú kávovú kultúru

Otvorili si v Humennom podnik, aký im tu chýbal. Kaviareň s klubovou atmosférou, ktorá navyše podporuje mladé hudobné talenty. Prečítajte si ROZHOVOR s Adrianou a Martinom.

Ilustračný obrázok k článku Manželia si plnia svoj sen. Chcú do Humenného priniesť novú kávovú kultúru
Zdroj: Music Café

Nie je to tak dávno, čo si manželia Adriana a Martin Špitálikovci otvorili v Humennom kaviareň s názvom Music Café, sídliacu v južnej časti Námestia slobody. Majú smelé plány, zároveň si však uvedomujú, aká náročná výzva ich v našom meste čaká.

Pozhovárali sme sa s nimi nielen o samotnej kaviarni, ale aj o tom, či sa aj doma dá pripraviť dobrá káva, akí sú Humenčania zákazníci a obaja nám dali aj svoj tip na kávový nápoj ako stvorený na horúce letné dni. Pripravte si svoju kávu a pustite sa do čítania.

Koľko káv vy sami denne vypijete?

Adriana: Ja vypijem denne dve až tri kávy. Ráno je to cappuccino – ak som v kaviarni, ak som doma tak pijem kávu pripravenú v mokka a s mliekom. Poobede už iba espresso. Ale cappuccino je moja najobľúbenejši­a káva.

Martin: Denne vypijem naozaj veľa kávy… Ráno začínam nastavovaním kávy, kde vypijem 2 – 3 espressa. Potom si dávam klasické espresso doppio, ktoré mi chutí najviac. Poobede pijem filtrovanú kávu a ešte nejaké to espresso.

Zhruba pred rokom ste sa rozhodli otvoriť si v Humennom kaviareň. Ako to celé začalo?

Martin: To, že sme si otvorili kaviareň, bola na jednej strane zhoda náhod a na druhej strane som si splnil svoj sen. Vždy som chcel pracovať v gastronómii. Vytvorili sme presne taký podnik a priestor, aký nám dvom v Humennom chýbal. Ak sme chceli ísť večer von, alebo len tak na kávu, chýbal nám podnik s pohodovou až klubovou atmosférou, kde by sme dostali viac ako bežný štandard a kde by sme sa radi vracali.

Snažíme sa dávať našim zákazníkom to, čo by sme sami očakávali. Od začiatku sme nie len majitelia, ale aj baristi, barmani, čašníci či manažéri. Bolo a stále to je veľmi náročné. Učíme sa za pochodu, navštevujeme kávové festivaly, spoznávame ľudí v kávovom svete, nadväzujeme kontakty, doplňujeme si vzdelanie a najviac sa učíme od našich zákazníkov.

Akú kávu ponúkate vo svojej prevádzke?

Adriana: Hlavne čerstvo upraženú a zomletú kávu, čo cítiť v každej šálke espressa. Sme radi, že sme nadviazali spoluprácu s uznávanou svetovou baristkou Veronikou Gálovou Veselou a cez ňu sme sa sa zoznámili s pánom Rubensom Gardellim. Rubens Gardelli je trojnásobným víťazom v pražení kávy v Taliansku a sme hrdí, že môžeme Humenčanom dávať to najlepšie. Na našej prevádzke ponúkame GARDELLI Specialty Coffees. Je to výberová, veľmi kvalitná a čerstvo pražená káva priamo z pražiarne od pána Gardelliho.

Ruka v ruke s kvalitou ide hore cena kávy. Koľko u vás stojí také espresso?

Martin: Cena jedného espressa nie je u nás vyššia ako v iných kaviarniach. Stojí 1,30 eur a v tejto cene je všetko, čo k tomu patrí.

Jedna vec je káva a druhá príprava kávy…

Adriana: Áno, aj kvalitná káva sa dá pokaziť, ak ju neviete pripraviť. Vyškolený a skúsený barista sa o svoju kávu stará ako o milovanú ženu :). U nás je to Martin, môj manžel. Káva pre neho znamená veľa a cíti sa zodpovedný za každú šálku, ktorá putuje k zákazníkovi. Kávu ovplyvňuje veľa faktorov – či už je to počasie, kvalita vody, kávovar, teplota… Preto je potrebné vedieť nastaviť kávu, mlynček a vybalansovať to najlepšie espresso. Trochu to pripomína chemický pokus a výsledok máte vo svojej šálke.

Toto asi nie je v Humennom bežné, takto sa hrať s kávou a venovať jej toľko času, ale našim poslaním je priniesť do tohto mesta okrem prevádzky aj viac informácií a novú kávovú kultúru, pretože naši zákazníci si to zaslúžia práve tak, ako všade inde vo svete.

Ako si doma pripraviť aspoň sčasti tak dobrú kávu? Koľko percent vo výsledku zohráva káva a koľko príprava – teda ľudský faktor?

Martin: 50% káva a 50% príprava. Je dôležité vedieť, ktorá káva sa hodí na domácu prípravu, ktorá na espresso a ktorá na filtrovanie… Často sa nám stáva, že príde zákazník a povie, že si tam a tam kúpil naozaj kvalitnú kávu a zostal sklamaný, keď si ju doma pripravil a nechutila mu. Nedostal dostatok informácií ako si kávu pripraviť a nie každá káva je vhodná na espresso kávovar. Aby i doma pili Humenčania dobrú kávu, snažíme sa im poskytovať grátis kvalitné poradenstvo. Kávu i príslušenstvo si u nás možno aj kúpiť. Už dvakrát sme v tomto roku organizovali tiež Večer o káve s Veronikou Gálovou Veselovou a určite v tom budeme pokračovať.

Aký je bežný Humenčan zákazník čo sa kaviarní týka?

Martin: V Humennom sú rôzni zákazníci, ako v každom meste. Nájdu sa nároční, ktorí presne vedia čo chcú, ale nájdu sa aj extrémisti, ktorí si objednajú nesku s mliekom :). Štandardný zákazník si objednáva veľké presso s mliekom. Naši pravidelní zákazníci už vedia, že je to espresso lungo aj vedia ako ho dostanú a čo s tým majú robiť. Ak nevedia, vždy im to radi vysvetlíme, dozvedia sa niečo nové…

Objednávajú si ľudia v Humennom piccolo? :) (Piccolo neexistuje.)

Adriana: Áno objednávajú :). Nemôžeme im to vyčítať, je to pozostatok kávovej kultúry posledných 25 rokov. Na nás je ľudí zaujať, učiť a vysvetľovať , čo to káva je, že je to tak úžasný a ušľachtilý nápoj, že si zaslúži našu pozornosť. Na nás a na všetkých kaviarnikoch, ktorým na tom záleží, je priniesť aj do nášho mesta novú kávovú kultúru.

Vo svojej kaviarni ste zaviedli hudobné večery…

Adriana: Áno, okrem kávy sa venujeme aj hudbe, preto to spojenie v názve Music Café. Našou filozofiou je vyhľadávať a podporovať mladé hudobné talenty. Keďže sa sama pohybujem v hudobnom svete, viem aké ťažké je presadiť sa a vystupovať v slušnom prostredí na verejnosti. Celkovo to dotvára klubovú atmosféru našej kaviarne. Vznikajú tak milé priateľstvá a stávame sa miestom, kde sa stretávajú hudobníci. V kaviarni máme klavír a stáva sa, že si zahrajú aj zákazníci. Hudobné večery mávame vždy v piatok. Všetky takéto novinky a oznamy si môžu zákazníci odsledovať na našej stránke na facebooku.

Máte pre čitateľov tip na dobrý kávový nápoj počas horúcich letných dní?

Martin: Ja môžem odporučiť filtrovanú kávu s tonicom, ľadom a kúskom ovocia, čo je veľmi osviežujúci a možno trochu nezvyčajný nápoj :).

Adriana: Na štýlový letný večer by som si dala írsku kávu, pripravenú cez filter s írskou whisky a s poctivou šľahačkou… Mňam :).

(PR)

FOTO: Adriana a Martin si otvorili podnik, aký im dvom v Humennom chýbal
8
Galéria
Zdroj: Music Café
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM