Rôzne

Nadišiel čas vysvedčení: Jednotkári v našom kraji dostanú takúto odmenu

Žiaci si už čo nevidieť prevezmú vysvedčenia a Prešovský samosprávny kraj sa rozhodol odmeniť za námahu a výsledky v škole žiakov so samými jednotkami.

Ilustračný obrázok k článku Nadišiel čas vysvedčení: Jednotkári v našom kraji dostanú takúto odmenu
Zdroj: TASR

Počas prvého prázdninového víkendu môžu jednotkári bezplatne navštíviť múzeá a galérie v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK, ako aj získať členské na celý rok do regionálnych knižníc.

Kde platí odmena?

„Túto možnosť ponúka Vihorlatské múzeum v Humennom, Podtatranské múzeum v Poprade vrátane pobočky v Spišskej Sobote, Múzeum v Kežmarku, Krajské múzeum v Prešove vrátane kaštieľa a archeoparku v Hanušovciach nad Topľou a pobočky v Stropkove, Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach, Ľubovnianske múzeum – hrad v Starej Ľubovni, Šarišské múzeum v Bardejove a rovnako aj Šarišská galéria v Prešove. Svoje výstavné priestory a expozície budú jednotkárom k dispozícii najbližšiu sobotu 30. júna a nedeľu 1. júla, v niektorých inštitúciách už aj v piatok 29. júna,“ uviedla hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

Podmienkou pre voľný vstup do múzea či galérie je preukázať sa aktuálnym koncoročným vysvedčením so samými jednotkami. Voľnú vstupenku navyše získa aj ďalšia sprievodná osoba.

Ročné členské zadarmo

„Najlepších žiakov a študentov odmenia aj všetky regionálne knižnice v kraji – v Bardejove, Humennom, Poprade, Starej Ľubovni, Svidníku, Vranove nad Topľou a v Prešove. Za vysvedčenie s čistými jednotkami ponúkajú zdarma členské na jeden rok, preukázať sa ale musia najneskôr najbližšiu sobotu 30. júna,“ doplnila Jeleňová.

Múzeá a galérie v zriaďovateľskej pôsobnosti samosprávneho kraja navštívilo minulý rok vyše 431 000 návštev­níkov, o takmer 46 000 viac ako v roku 2016. Prvenstvo si drží Ľubovnianske múzeum. Hrad a skanzen v Starej Ľubovni minulý rok videlo takmer 195 000 turistov.

Sedem regionálnych knižníc v kraji vlani zaregistrovalo vyše 518 000 návštev­níkov, takmer 1,5 milióna výpožičiek a zorganizovalo 3 500 vzdelávacích či kultúrnych podujatí. Ich služby využíva viac ako 40 000 registro­vaných používateľov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM