Martin Károly Tlačové správy

Bardejovské kúpele 7. júna slávnostne otvoria sezónu a posvätia pramene

V Bardejovských kúpeľoch v piatok 7. júna 2013 slávnostne otvoria 16. ročník kúpeľnej sezóny. Pripravený je bohatý program, v ktorom bude účinkovať skvelý český muzikálový spevák a herec Radim Schwab a vrcholom večera bude koncert Katky Knechtovej.

Ilustračný obrázok k článku Bardejovské kúpele 7. júna slávnostne otvoria sezónu a posvätia pramene
Zdroj: Dnes24.sk

V programe vystúpia aj tanečníci PKO Prešov a Fätty a zaspievajú Vandráci. Nebude chýbať vatra, ohňostroj a po polnoci diskotéka. Ešte predtým o 13.00 hod. v kúpeľoch slávnostne odhalia reliéf poľskej kráľovnej Márie Kazimiery Sobieskej, manželky poľského kráľa Jána III. Sobieského, ktorá Bardejovské kúpele v 17.storočí navštívila a posvätia pramene. Informovala o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov Tamara Šatanková.

,,Posvätenie minerálnych prameňov sa uskutoční po prvý raz a obrad prebehne za účasti zástupcov cirkví v okrese Bardejov – rímskokatolíckej, gréckokatolíckej, pravoslávnej a evanjelickej. Táto udalosť sa bude konať na jedinej kúpeľnej kolonáde na Slovensku, v centre Bardejovských kúpeľov. Otvorenie sezóny je jednou z najdôležitejších spoločenských udalostí kúpeľov a očakávame tradične účasť okolo 900 divákov, čo je kapacita areálu a tak nemôžeme uspokojiť všetkých záujemcov. Pre pozvaných hostí a obchodných partnerov je plánované otvorenie o 17.00 hod, pre verejnosť, klientov kúpeľov a zamestnancov o 19.00 hod. Limitovaná časť vstupeniek je rezervovaná pre verejnosť a môžu si ich zakúpiť na recepcii Liečebného domu Astória. V priebehu roka však uskutočníme množstvo akcií, na ktorých radi privítame všetkých návštevníkov“, povedala T.Šatanková.

Dodala, že v tomto roku Bardejovské kúpele chystajú na 23.júna premiéru 1. pivného festivalu, spojeného so Slovenským Tangom, čo je prehliadka dychových hudobných nástrojov. Návštevníkov ešte poteší jubilejný 10. ročník Bardejovských Kúpeľných dní, 59. ročník Medzinárodného hudobného leta, pravidelné koncerty klasickej hudby a Alžbetínsky deň na počesť cisárovnej Sissi. Okrem toho sa môžu tešiť na výstavy kvetov, obrazov, plastík a ďalšie aktivity.

Okrem kultúrno-spoločenských akcií je areál Bardejovských kúpeľov každý deň otvorený pre širokú verejnosť. Tá môže v komplexe Wellness Spa využiť denne bazén v čase 11.00–21.00 h. a saunový svet v čase 13.00–21.00 h. V stredu až nedeľu sú prístupné aj fitness, masáže a solárium.

Bardejovské kúpele majú desať prameňov, ktoré vyvierajú na pomerne malej ploche vo vnútornom kúpeľnom území a osem z nich je zavedených do krytej kolonády, kde sa využívajú na vnútornú balneoterapiu formou pitných kúr.

Bardejovská minerálna voda je prírodná-liečivá, slabo až stredne mineralizovaná, hydrogén uhličitanovo-chloridová, sodná, železitá uhličitá, studená, hypotonická, so zvýšeným obsahom kyseliny boritej. Množstvo prvkov vo vode je v každom prameni odlišné a preto obvyklé liečebné dávky určuje lekár v závislosti od indikácie a zdravotného stavu klienta. Vody sa používajú najmä na pitné kúry, minerálne kúpele a inhalácie. Zo všetkých slovenských kúpeľov majú Bardejovské najširšie indikačné zameranie. Liečia sa tu onkologické choroby, choroby obehového a tráviaceho ústrojenstva, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulózne choroby dýchacích ciest, choroby z povolania, ochorenia obličiek a močových ciest, ale aj choroby pohybového ústrojenstva a ženské ochorenia. Od mája tohto roku pribudla liečba nervových ochorení (indikácia VI.).

Bardejovské kúpele patria k najobľúbenejším, najnavštevovanejším a počtom lôžok k 3 najväčším slovenským kúpeľom. Zároveň sa hrdia tým, že patria medzi najstaršie kúpele s najdlhšou tradíciou poskytovania kúpeľných služieb. Vychutnávala si ich na liečení v roku 1895 manželka Františka Jozefa I. cisárovná Alžbeta, nazývaná Sissi, ktorej socha sa vyníma v kúpeľnom parku. Pobýval tu aj rakúsko-uhorský cisár Jozef II. (1783), Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleóna (1809), ruský cár Alexander I. (1821) a poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska, manželka poľského kráľa Jána III. Sobieského.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM