Webnoviny - Rôzne

Zrušené vlaky na východ poškodia tamojší turizmus

Rozhodnutie ministerstva dopravy obmedziť priame rýchlikové spojenie Prešov – Bratislava na jeden nočný spoj je zlou správou pre návštevnosť Bardejovských kúpeľov a celkovo pre turistický ruch východného Slovenska.

Aj opakované úvahy o rušení, či obmedzovaní vlakového spojenia na trati Bardejov – Prešov, majú podobné následky. Paradoxne to isté ministerstvo by malo cestovný ruch rozvíjať a podporovať.

Bardejovské kúpele sa preto pridávajú k samospráve, podnikateľom a občanom východného Slovenska, ktorí protestujú proti takýmto zmenám poškodzujúcim celý región. Informovala o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov Tamara Šatanková.

Podľa jej vyjadrenia prevažná väčšina klientov Bardejovských kúpeľov využíva pri doprave na liečenie verejnú dopravu. Pritom, už teraz sa prakticky nedá dostať vlakom do Bardejova bez prestupovania. Obmedzením rýchlikového spojenia Prešov – Bratislava sa počet prestupov ešte zvýši.

**„Úplne scestné a neuveriteľné sú úvahy, ktoré sa opakujú, o možnom zrušení trate Bardejov – Prešov, vybudovanej ešte za Rakúsko – Uhorska. Na niekoľkotýždňové pobyty v kúpeľoch pacienti potrebujú značnú batožinu, s ktorou prestupovať je náročné. Pritom často ide o dlhodobo chorých, či hendikepovaných a starších občanov,“ **uviedla Šatanková Celospoločenské straty z obmedzovania spojov a rušenia tratí budú podľa nej ďaleko vyššie ako dotácie potrebné na zachovanie tejto dopravy.

Nielen Bardejovské kúpele, ale celý región príde o značné sumy, ktoré klienti a turisti so sebou prinášajú. Ohrozuje to aj zamestnanosť v cestovnom ruchu severovýchodného Slovenska, upozorňuje na dôsledky ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov.

Podľa jej slov práve doprava je kľúčom k návštevnosti Bardejovských kúpeľov a celého regiónu. Nielen železničná, ale aj cestná sieť je nekvalitná.

Kúpeľom navyše ubudli aj zahraniční návštevníci, najmä Nemci, lebo do Košíc z Nemecka a ďalších tradičných návštevníckych krajín nič nelieta.

Podobne je tomu aj z perspektívnych východných trhov -Ukrajiny a Ruska. Neexistujúce letecké spojenia do Popradu a Košíc, kde sú najbližšie letiská, zabraňujú rozvoju turizmu a navyše ešte aj spojenie z týchto miest do Bardejova je problematické, uvádza sa v písomnom stanovisku spoločnosti Bardejovské kúpele.

prešov24/webnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM