Ľubomír Hudačko Kultúra

Zoznámte sa s laureátmi Ceny mesta: Fakty o ocenených, ktoré ste možno netušili!

Mesto – to nie sú len budovy, fasády domov, parky či sídliská, sú to aj jeho výnimoční ľudia. Slávnostné zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Prešove malo za úlohu odovzdať Ceny mesta Prešov za rok 2013. Získali ich Darina Petranská, Ján Štovka a Irakli Eristavi. Zaujímala nás kariéra ocenených!

Ilustračný obrázok k článku Zoznámte sa s laureátmi Ceny mesta: Fakty o ocenených, ktoré ste možno netušili!
Zdroj: Dnes24.sk

Cena mesta Prešov je jedným z troch verejných ocenení mesta Prešov. Udeľuje sa od roku 2000 ako pokračovanie Ceny mesta Prešov za kultúru. Do dnešného oceňovania bolo odovzdaných celkom tridsaťdeväť Cien mesta, z toho dvadsaťdeväť jednotlivcom a desať kolektívom.

Na Mestský úrad došlo celkom devätnásť návrhov na dvanástich laureátov Ceny mesta Prešov za rok 2013. Mestské zastupiteľstvo na svojom 49. riadnom zasadnutí schválilo udelenie Ceny mesta Prešov za rok 2013 trom laureátom. Udeľuje sa za vynikajúce tvorivé činy najmä v oblasti umeleckej, vedeckej, pedagogickej, výchovnej, technickej, publicistickej, športovej a verejnoprospešnej činnosti, za mimoriadny prínos a prezentáciu mesta Prešov na základe dlhodobej aktívnej, tvorivej a činorodej práce, za propagáciu a zviditeľňovanie mesta Prešov doma i v zahraničí a za výnimočný čin pri živelných pohromách, požiaroch, povodniach a pri záchrane ľudských životov, zdravia, majetku občanov a mesta.

Výtvarné dielo, ktorým boli laureáti ocenení, je dielom sochára Jaroslava Drotára, ktorý premýšľal, ako vizuálne, sochárskymi prostriedkami pretlmočiť myšlienku poďakovať sa a oceniť významné osobnosti mesta Prešov. Napadlo mu vyjadriť sa prostredníctvom sochárskeho tvaru putujúceho v dynamických krivkách priestorom, ktorý je súčasne stužkou aj srdiečkom. Je to však symbol. Symbol toho, že ocenení majú veľké srdce, ktoré bije nielen pre nich, ale aj pre ostatných. Sochárske dielo má ešte jeden rozmer, ak sa plastika otáča, je v pohybe, vnútorný tvar otvoru srdca sa mení, akoby skutočné ožíval a pulzoval pre mesto Prešov.

Cena mesta Prešov za rok 2013 bola udelená Darine Petranskej za jej dlhoročný významný podiel pri zachovávaní a za profesionálny prístup pri prezentácii kultúrneho dedičstva mesta Prešov.

Darina Petranská je historička architektúry, spoluautorka a realizátorka propagačných podujatí o Prešove s názvom „Objavovanie Prešova“. Dlhodobo sa systematicky venuje dejinám mesta Prešov, spolupracuje pri pamiatkovom výskume jeho mestských častí i širšieho okolia. O jej prínose k propagácii mesta Prešov môže napovedať množstvo kníh, príspevkov, publikácií, či odborných článkov. Rovnako dôležitý je jej prístup k problematike dejín Prešova, výtvarného umenia, architektúry, osobností a mnohých ďalších oblastí nášho hmotného i nehmotného dedičstva. Tí, ktorí raz mesačne absolvujú Objavovanie Prešova, vedia a zažívajú bezprostredný kontakt s históriou, ktorá vďaka Darine Petranskej ožíva. Tieto a mnohé ďalšie aktivity hovoria o jej veľkej osobnosti a odbornom potenciáli, ale okrem toho je všeobecne známa jej ľudskosť a otvorené srdce.

Cena mesta Prešov za rok 2013 bola udelená Jánovi Štovkovi za mimoriadne úspešnú reprezentáciu slovenskej fotografie a propagáciu mesta Prešov doma i v zahraničí.

Ján Štovka je mladý prešovský fotograf, vyštudoval hudbu, dlhé roky pôsobil ako folklorista a pred ôsmymi rokmi sa začal venovať fotografii. Rok 2013 bol pre Jána Štovku mimoriadne úspešný – získal sériu ocenení v oblasti reklamnej fotografie, svadobnej či portrétovej tvorby. Medzi najvýznamnejšie ocenenia možno zaradiť 1. miesto v súťaži o najkrajší kalendár Slovenska – a to hneď v dvoch kategóriách: v kategórii „mesto“ s kalendárom Nočný Prešov 2013 a v kategórii „regióny“ s kalendárom Celý svet je divadlo. A aj jeho pričinením sa v minulom roku zapísala slovenská fotografia do európskeho fotografického diania veľkými písmenami, ako jediný Slovák je nositeľom celosvetovo uznávaného, najvyššieho európskeho ocenenia určeného pre profesionálnych fotografov – Master QEP.

Cena mesta Prešov za rok 2013 bola udelená Irakli Eristavimu za vynikajúce tvorivé výkony a významné výsledky v oblasti modernej architektúry a za reprezentáciu mesta Prešov doma i v zahraničí.

Irakli Eristavi je významný prešovský architekt, ktorý svojou tvorbou reprezentuje mesto v celoslovenskom, európskom aj svetovom kontexte modernej architektúry. Je autorizovaným architektom Slovenskej komory architektov. Absolvoval Fakultu architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. V roku 2002 založil v Prešove architektonickú kanceláriu zerozero, ktorú vedie do dnešných dní. Na svojom konte má množstvo výstav a prestížnych cien, ako Cena ARCH z roku 2005, rovnako víťazstvo v medzinárodnej súťaži EUROPAN 10 v roku 2010, v minulom roku sa stal držiteľom ocenenia Krištáľové Krídlo 2013 za architektúru. Diela zerozero boli vystavované v rámci mnohých výstav v Čechách, Nemecku, Slovinsku, Rakúsku a Maďarsku. Zerozero pôsobí na východe Slovenska, pretože sa svojou prácou chce zasadzovať za skvalitnenie života a stavebnej kultúry tohto regiónu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM