Michala Halásová Rôzne

Zoznámte sa s hrou boccia. Už tento mesiac aj v Prešove!

Občianske združenie ZOM Prešov v tomto roku realizuje projekt s názvom „Zoznámte sa s hrou boccia“. Už v názve projektu je ukrytá výzva na zapojenie sa širokej verejnosti, najmä mládeže s telesným hendikepom, do jeho aktivít.

Ilustračný obrázok k článku Zoznámte sa s hrou boccia. Už tento mesiac aj v Prešove!
Zdroj: Dnes24.sk

Boccia je spoločenská – športová hra s loptami, podobná petangu. Tento šport môžu hrať deti aj dospelí. Boccia je paralympijským športom, keďže je vhodná aj pre ľudí s tým najťažším postihnutím, pre ktorých bola táto verzia vyvinutá. Hrá sa vo dvojiciach alebo tímoch. Snahou hráča je umiestniť čo najviac svojich lôpt bližšie k jackovi (biela lopta), ako je k nemu najbližšia súperova lopta. Lopty je možné tiež vyrážať, posúvať, vlastné aj súperove, dokonca aj jacka.

Projekt „Zoznámte sa s hrou boccia“ zahŕňa 4 hlavné aktivity. V rámci nich sa uskutočnia tri turnaje a jedno stretnutie so slovenskými paralympionikmi z Londýna 2012. Najbližšou akciou je Boccia Duel MAX. Uskutoční sa 30. mája 2013 o 13:00 v bezbariérovom zábavno-obchodnom centre MAX Prešov. Budú v ňom súťažiť 2 tímy po 11 členov, teda spolu 22 hráčov. Pôjde o tímy a zástupcov OZ Barlička a ZOM Prešov.

Ďalšou aktivitou projektu bude jednodňový turnaj „Boccia Open“ v prešovskej bezbariérovej Galérii Abilympiáda. Začiatkom augusta to bude Boccia turnaj v rámci XXXIII. Športových hier mládeže s telesným postihnutím. Súčasťou projektu je aj nákup profesionálneho športového náradia. To je k dispozícii všetkým návštevníkom Galérie Abilympiáda.

Poslaním občianskeho združenia ZOM Prešov je už 13 rokov mnohostranná podpora ľuďom so zdravotným postihnutím s dôrazom na mládež s telesným hendikepom pri skvalitňovaní ich života. Organizácia im poskytuje sociálne poradenstvo, bezbariérovú prepravu, pomáha im pri vzdelávaní, hľadaní zamestnania, či osobného asistenta. Organizuje pre nich kultúrne, spoločenské aj športové podujatia. Pracovníci združenia majú sami zdravotný hendikep. Preto rozumejú svojej cieľovej skupine, do ktorej sami patria.

Boccia
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM