Ľubomír Hudačko Správy

Zo žiačikov sa stali známe mená: Na prešovskej ZŠ drala lavice herečka aj člen legendárnej kapely

Uchytili sa v rôznych oblastiach života, ale na svoje začiatky zo základnej školy nezabúdajú. V tej prešovskej na Kúpeľnej ulici sa vystriedali tisíce žiakov, medzi nich patrila aj známa spisovateľa, herečka i hudobník. Tipli by ste si, o koho išlo?

Ilustračný obrázok k článku Zo žiačikov sa stali známe mená: Na prešovskej ZŠ drala lavice herečka aj člen legendárnej kapely
Zdroj: TASR

História Základnej školy na Kúpeľnej ulici v Prešove sa začala písať v roku 1973, kedy sa v septembri po prvýkrát otvorili jej brány. Od vtedy v jej triedach sedeli tisícky žiakov a mnohí z nich sú dnes známi v rôznych oblastiach života.

Fantastické časy

Svoj podpis na drevenej lavici tam zanechala aj známa spisovateľka detskej literatúry Gabriela Futová. Deti i dospelí určite poznajú jej knihy Naša mama je bosorka, Dokonalá Klára, Hľadám lepšiu mamu, Chlapci padli z višne, dievčatá z jahody či Štyri kosti pre Filipa. Spisovateľka vôbec nepochybuje o tom, že jej literárna dráha sa odštartovala v tejto škole. Na školu spomína veľmi rada, keďže do nej chodievala od mala, jej mama tam totiž pracovala ako vychovávateľka v školskej družine.

„To boli fantastické časy. Ešte dnes si pamätám mená všetkých svojich spolužiakov podľa abecedného zoznamu. Najčastejšie a s láskou spomínam na pani učiteľku Juditu Šafranovú – nemčinárku, ktorá ma tú nemčinu naučila tak, že nemám problém dorozumieť sa pracovne aj súkromne,“ dodáva spisovateľka.

Chodil na tunajšiu ZŠ, hrá v skupine Mloci

Priznáva, že už na základnej škole tak trochu tušila, že sa vyberie na literárnu dráhu a je vďačná, že učiteľky na škole ju v tom veľmi podporovali, pretože jej tvorbu prihlasovali na rôzne súťaže. Svoje personálne zastúpenie na tejto škole mala aj známa prešovská hudobná skupina Mloci. Na veselé roky svojho detstva si zaspomínal jeden z jej členov Jozef Žojco Havadej.

„Možno to znie neuveriteľne, ale vraj hudobníci sú aj dobrými matematikmi. Mňa matika bavila aj vďaka pani učiteľke Demjanovej. Neskôr, na strednej, som už nebol taká hviezda,“ hovorí s úsmevom hudobník. Napriek tomu, že hudbe sa venovala celá jeho rodina, na ZŠ ani netušil, že sa bude takýmto smerom uberať. Hlavne potom, čo ho nevybrali do školského zboru.

Moderovala televízny programy

„Na našej škole učila prvá dáma prešovského zborového spevu pani Eva Zacharová. Musím priznať, že nie som veľmi dobrý spevák a pani učiteľka, uznávaná odborníčka, to asi vedela na prvé počutie. Bola však výbornou učiteľkou a ja som sa stal muzikantom,“ spomína na svoju učiteľku Žojco.

Práve v čase, keď ho pani Zacharová učila, kúpil si svoju prvú gitaru. Neskôr sa stal členom skupiny Mloci, ktorá koncertuje a vydáva albumy už viac ako 30 rokov. Ďalšou známou osobnosťou, ktorá navštevovala túto školu, je herečka a speváčka Vanda Konečná, ktorá sa aktívne zaoberá dabingom a tvorbou reklamných spotov. Moderovala zábavné programy v televízii a rôzne spoločenské udalosti. Verejnosť si ju môže pamätať z účinkovania v muzikáloch Žobrácka opera, Pieseň o Fanfánovi Tulipánovi, Cyrano z predmestia, Malý obchod s hrôzami či Oliver Twist.

Čítajte aj, kto dral lavice na prešovskom gymnáziu!

Tieto známe mená študovali na Šmeralke!

Kto zo známych mien študoval na Konštantínke?

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM