JAB Rôzne

Zo záhrady východniara budete paf: Ján pestuje obrátenú reďkovku, kiwi aj modrú mrkvu

Rôzne druhy zeleniny či ovocia v záhrade tohto východniara nechávajú bežného človeka v údive. Okrem jedenástich druhov paradajok má v záhrade aj kiwi, goji či schizandru. V čom spočíva jeho pestovateľské tajomstvo?

Ilustračný obrázok k článku Zo záhrady východniara budete paf: Ján pestuje obrátenú reďkovku, kiwi aj modrú mrkvu
Foto: Jana Buvalová

Východniar Ján Andrejov z Markušoviec je vášnivý záhradkár a milovník všetkého nového. Minule nám porozprával o 11 druhoch paradajok, ktoré pestuje vo svojom skleníku, no teraz sme sa pozreli na ďalšie zaujímavé plody v jeho záhrade.

Najpálivejšia čili na svete

Okrem paradajok rôznych veľkostí, farieb a chutí sa v neveľkom skleníku skrýva aj čierna paprika. „Chutí podobne, ako klasická zelená paprika, len táto je pred dozretím čierna a keď je zrelá je červená,“ prezradil Ján. V rohu skleníka má posadené fialové čili papričky. Zaujímalo nás čo sú zač. „Odroda sa volá ember, keď sú nezrelé sú fialové,“ vysvetlil majiteľ.

Ako ďalej pokračoval táto odroda má 30 000 scoliových jednotiek. (Papriky obsahujú kapsaicin, ktorý spôsobuje pálenie. Počet jednotiek pálivosti sa meria v scoliových jednotkách.) Pestovateľ prezradil, že na ceste do jeho skleníka je už aj najštipľavejšia čili paprika na svete, ktorá obsahuje viac ako milión scoliových jednotiek. „Uvidíme, kto ju prvý ochutná,“ zasmial sa.

Bobuľa mladosti

Ani záhrada nezaostáva za skleníkom. Hneď pri ňom rastie na naše podmienky ďalšie netypické ovocie – kiwi. A to nie je všetko. „Vzadu pri plote mám posadené goji,“ ukázal nám pestovateľ. Vysvetlil nám, že kvalita tohto ovocia spočíva v tom, že obsahuje viac ako 28 stopových prvkov, ktoré človek potrebuje a spolu sa nenachádzajú nikde inde, iba v tomto ovocí. Nie nadarmo sa jej hovorí aj „bobuľa mladosti“.

Ďalším exotickým ovocím v záhrade Jána Andrejova je to s názvom schizandra. Ako ju popísal majiteľ je to strapec malých plodov podobným naším ríbezliam. A ako schizandra chutí? „Je to ovocie piatich chutí to znamená ,keď ju ochutnáte chutí sladko, slano, horko, kyslo aj štipľavo a to všetko naraz,“ vymenoval pestovateľ.

V čom spočíva tajomstvo?

Exotické rastliny nemajú na Spiši veľmi vhodné podmienky. V čom spočíva tajomstvo Markušovského pestovateľa? „Základ môjho úspechu je v kalifornských dážďovkách,“ prezradil. Chová ich v prepravkách. „Je ich niekoľko tisíc a rozdiel medzi našimi a kalifornskými je ten, že neutekajú a zožerú každý deň toľko čo sami vážia," vysvetlil. Pestovateľ kŕmi dážďovky hnojom to čo zostane je kompost, ktorý používa v záhrade. Takzvaný „vermidžús“ , ktorý dážďovky vyprodukujú zasa slúži na polievanie záhrady. „Je to, ako Dávid a Goliáš. Skrátka neporovnateľné s obyčajnou pôdou,“ netají Ján.

Vďaka dážďovkám sa na jeho záhrade darí aj menej exotickým stromom či rastlinám. „Okrem toho, čo som spomínal, pestujem jablká, hrušky, hrozno, černice, čučoriedky, tekvice, ale mám aj zaujímavú zeleninu,“ zasmial sa Ján. V takzvanom divokom záhone pestuje zeler, modrú mrkvu, ale aj obrátenú reďkovku.

Zo záhrady východniara budete paf
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM