Ľubomír Hudačko Rôzne

Známi Prešovčania si radi pochutia tiež: Zistili sme ich obľúbené jedlá

Svoje obľúbené jedlá má vari každý z nás. A platí to aj pre známych Prešovčanov. Veď sledujte...

Ilustračný obrázok k článku Známi Prešovčania si radi pochutia tiež: Zistili sme ich obľúbené jedlá
Zdroj: TASR

Jedlo patrí k nášmu životu. No najviac sa dokážeme potešiť, keď nám na stole pristane práve to naše obľúbené. Tak je to aj u našich známych rodákov či obyvateľov Prešova. My sme sa na viacerých obrátili a tí nám prezradili, aké sú práve ich obľubené jedlá.

Aké kuchyne miluje Sarnovský?

Moderátor Ľuboš Sarnovský miluje slovenskú a taliansku kuchyňu. „Slovenskú preto, lebo je to moje detstvo a taliansku preto, lebo vďaka nej objavujem nové chute, je ľahká, čerstvá a pestrá. Veľmi špeciálne postavenie má v mojom zozname obľúbených jedál segedínsky guľáš. Ten milujem. A keď milujete, nie je čo riešiť,“ hovorí s úsmevom.

A ako je to s jeho schopnosťami v kuchyni? Variť podľa svojich slov začal až pomerne neskoro a je stále na úrovni „objavovateľ receptov“: „Ale s o to väčšou vášňou pripravujem jedlo pre svojich blízkych. A guľáš, slepací, či hovädzí vývar už zvládam. Rád pripravujem cestoviny, skúšam indickú kuchyňu a na steaky sú u mňa už poradovníky pár mesiacov dopredu. No a pred deťmi machrujem s flambovaným ananásom,“ prezradil nám Ľuboš Sarnovský.

Špecialita Futovej

Spisovateľka Gabriela Futová je podľa svojich slov vďačný jedák, zje takmer všetko. Má veľa obľúbených jedál, miluje ochutnávať neznáme chute, takže ak je niekde v ponuke niečo, čo netuší, čo je, určite si to objedná.

„Také moje naj jedlo sú palacinky s mäsom a slaninkové koláče od kamošky spisovateľky Vandy Roznebergovej. A milujem Opité kurča – kuracie krídla. ktoré som robila podľa receptu z českého seriálu,“ povedala pre náš portál. Varí pritom sama a celkom si to vychutnáva, ak má čas. Jej manžel od varenia bočí, vraj mu prekážajú kuchynské vône.

Spisovateľka dodáva, že jej rodina neznáša, keď skúša nové recepty, majú radšej overené jedlá. Ale skúša aj tak. „Mám doma kuchársku knihu s babičkovskými receptami, odtiaľ sa ujala šípková omáčka. Tak či tak, mojou špecialitou je chlieb – hrianka s maslom, medom a cesnakom a môže tam byť aj čili paprička alebo s maslom, džemom, cesnakom a čili papričkou. Cesnak musí byť nakrájaný na tenučké plátky, vtedy je to ono,“ doplnila.

Husovskej čo dom dal

Herečka Veronika Husovská konkrétne obľúbené jedlo nemá, uznáva rôznorodé kuchyne. „Ale najradšej mám asi Áziu; sushi či opekané ryžové rezance. No keďže mi po druhom pôrode zistili histamínovú intoleranciu, tak si tieto jedlá dávam už len slávnostne s vedomosťou krutých následkov,“ hovorí so smiechom.

Doma tak pripravuje podobné jedlá vo verzii histamínovej diéty. Ide napríklad o ryžové rezance s mascarpone. „Mnohokrát ma výborným obedom prekvapil manžel, keď som prišla zo skúšky alebo z predstavenia. Naše recepty sú zásadne ovplyvnené domácimi zásobami a varíme menu, čo dom dal,“ vysvetlila nám. A dokonca pridala aj zaujímavý recept.

Ide o pomaly pečenú kačku, ktorú celú opláchneme, posolíme a orascujeme po celom tele, ja používam mletú rascu. Do vnútra dáme nakrájané jabĺčka. Dáme do zapekacej misy prikryté a vložíme do rúry, pečieme na teplote cca 110 a po 2 hodinách zvýšime teplotu asi na 160, polievame výpekom teplotu postupne zvyšujeme až na 190–200. K tomu podávam ryžu a pre normálnych stravníkov knedľu s kapustou.

Riaditeľ má rád klasiku

Riaditeľ Evanjelickej spojenej školy Marián Damankoš nám tiež prezradil, čo patrí medzi jeho naj v oblasti gastronómie. „Medzi moje obľúbené jedlá patri jednoznačne slovenská klasika – pirohy. A to šarišské aj spišské a aj kuracie stehno a bravčové rezne so zemiakovým šalátom. Avšak, nevarím, nechávam to na manželku. V tomto smere som absolútny konzument,“ povedal nám.

Krajčová zbožňuje ázijskú kuchyňu

Režisérka športových prenosov Sonia Krajčová vraví, že zbožňuje ázijskú kuchyňu – sushi, ryby, miso polievku, taliansku kuchyňu – hlavne špagety na všetky spôsoby, ale okrem toho sú na vrchu jej rebríčka tradičné slovenské jedlá.

Keď majú na obed halušky, mama sa jej smeje, že si naloží na tanier ako drevorubač. Bryndza nie je úplne jej najobľúbenejšia surovina, preferuje tvaroh alebo ovčí syr. Ale nesmie chýbať slanina. „Ďalšie sú buchty na pare, posypané makom a práškovým cukrom. A zbožňujem tiež zemiakové guľky poliate masťou opraženou slaninkou a cibuľou, ja to mám z detstva uložené pod menom "džatky“ a tiež mám veľmi rada kura pečené v papierovom vrecku, má takú špeciálnu chuť. A ešte mám veľmi rada mäso, takže taký poriadny hovädzí guláš so zemiakmi nikdy neodmietnem," zdôverila sa pre náš portál.

Čo sa týka varenia a pečenia, Sonia sa tomu venuje snáď od desiatich rokov, zvládne tak pripraviť s receptom takmer všetko. Ale napríklad také halušky u nich doma vždy varí jej otec. „Síce je po ňom vždy v kuchyni poriadny výbuch, ale jeho halušky sú najlepšie. Buchty na pare sú zase doména mamy, ona vie najlepšie, kedy je to hotové. Ja som skôr rodinný grilmajster a vždy keď varím, tak k tomu pridám aj nejaký koláč alebo roládu, či bábovku,“ prezradila ďalej a dodala, že pri svojej práci tiež z času na čas niekam cestuje a tak si odtiaľ vždy prinesie nejaký nový recept, ktorý potom vyskúša. „Takže okrem toho, že som grilmajster, cukrár, tak som tak trochu aj experimentátor,“ zakončila s úsmevom.

Vie Mafia corner variť?

Michal Marušin známy ako spevák projektu Mafia Corner má veľa obľúbených jedál. Tým, že už čo-to skúsil a cestoval, tak si našiel v každej kuchyni niečo, čo mu chutí. Nie všetko sa dá pripraviť doma, ak je reč o zahraničných kuchyniach.

„Doma je doma a mamina a otcova kuchyňa je vždy naj a nikdy sa mi ju nepodarilo zopakovať. Je to iné keď varíte vy a keď vám niekto navarí. Keď som bol dlhodobo v zahraničí, slovenska kuchyňa mala vysokú cenu, ale keď som sa vrátil, tak som vyberavý a viem, že bryndzové halušky nie sú všade rovnaké a chutné,“ hovorí úspešný interpret. Mike, ako znie jeho prezývka má obdobia, keď je veľa čínskej alebo thajskej kuchyne a tam si tiež vyberá.

„Viem, že nie všade varia rovnako dobre. Mám rád taliansku a tureckú a aj indickú kuchyňu, teda aspoň z časti. Pretože niektoré veci sú podľa mňa nejedlé. Mám rád aj anglickú kuchyňu, čo nie je príliš obvyklé u Slováka. Mám rád pestrosť a nie stereotyp v zmysle, že som zo Slovenska a nič iné ani nevyskúšam,“ povedal k téme obľúbených jedál.

Vášeň pre varenie nenašiel, človeka to musí podľa neho baviť a keďže je časovo vyťažený, tak si nevie predstaviť denne stráviť hodiny v kuchyni kvôli jedlu. „Ale určite variť viem, dokonca, keď som začínal v Anglicku, tak som robil po kuchyniach, čiže niečo sa na mňa nalepilo,“ zakončil na záver.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM