Ľubomír Hudačko Rôzne

Známe prešovské gymnázium: Tieto osobnosti v ňom drali školské lavice!

Slávnostnou akadémiou v Divadle Jonáša Záborského vyvrcholili tento týždeň oslavy 50. výročia otvorenia Gymnázia na Konštantínovej ulici v Prešove. Škola vychovala množstvo študentov, medzi absolventmi sa nachádzajú aj mnohé známe mená!

Ilustračný obrázok k článku Známe prešovské gymnázium: Tieto osobnosti v ňom drali školské lavice!
Zdroj: TASR

Školu založil košický biskup Konštantín Schuster v 19. storočí a dostala názov Ústav Sancta Maria. Pod tlakom rôznych okolností menila svoj charakter a od roku 1963 funguje ako plne organizované gymnázium.

„V súčasnosti patrí škola k najväčším a najlepším na Slovensku. Momentálne máme na gymnáziu viac než 820 žiakov, 65 pedagógov, štvorročné klasické gymnázium, triedy s osemročným vyučovaním. Významným medzníkom bolo v roku 2009 otvorenie bilingválnej anglickej sekcie a v roku 2014 otvoríme bilingválnu nemeckú sekciu,“ uviedla pedagogička vyučujúca umenie, kultúru a slovenský jazyk Iveta Sopková.

Medzi viac ako 11 000 absolventov patria podľa riaditeľa gymnázia Stanislava Šantu napríklad Jozef Migaš, veľvyslanec SR v Rusku, speváčka Katka Koščová, režisér Fero Fenič, spisovateľka Gabriela Futová, herečka Milka Zimková, herec Peter Rašev, moderátor Ľuboš Sarnovský, herečka Gabriela Marcinková, hovorkyňa premiéra SR Beatrice Szabóová a iní. Na slávnostnej akadémií vystúpili mnohí z absolventov, celkovo sa ich na oslavách polstoročnice zúčastnilo asi 300.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM