Ľubomír Hudačko Správy

Známe dominanty mesta zmenia farbu: Modrá bude radnica aj Vodárenská veža

Pri výnimočnej príležitosti sa takmer všetky významné budovy sveta nasvietia namodro a v tomto nebude zaostávať ani mesto Prešov. Dve jeho dominanty, radnica a Vodárenská veža, budú odeté tiež v spomínanej farbe. Zisťovali sme, aký bude na to dôvod.

Ilustračný obrázok k článku Známe dominanty mesta zmenia farbu: Modrá bude radnica aj Vodárenská veža
Zdroj: Webnoviny.sk

Od roku 2009 je 2. apríl OSN vyhlásený za Svetový deň informovanosti o autizme. Myšlienka bude na podporu prejavu zvýraznenia problematiky autizmu a nutnosti ju riešiť.

Mesto Prešov sa preto podujalo na podporu humanitárnej myšlienky a zapojí sa do akcie nasvietenia dvoch lokalít v centre: „V tejto súvislosti nebude zaostávať ani mesto Prešov, ktoré nechá nasvietiť namodro budovu radnice Mestského úradu v Prešove, na Hlavnej č. 73, v totožnej farbe bude svietiť aj dominanta mesta Prešov – Vodárenská veža,“ uviedla hovorkyňa KR PZ v Prešova Anna Polačková.

Cieľom spomínaného podujatia je upriamiť pozornosť na tému autizmu a informovať o ňom širokú verejnosť. Autizmus je vývinová porucha, ktorá spôsobuje, že osoba zlyháva v nadväzovaní bežných sociálnych vzťahov a komunikácii, prejavuje nezvyčajné záujmy a opakujúce sa správanie. Prejavy autizmu sú veľmi rôznorodé.

Výskyt autizmu v minulosti bol raritou, boli nimi ale aj osobnosti ako Albert Einstein, či Wolfgang Amadeus Mozart. Týka sa aj slovenskej reality, kde však nie je ešte stále dostatočne riešený. Na predpokladaný počet približne 10 000 autistických detí existuje len 11 špecializovaných tried v materských školách po celom Slovensku, ktoré navštevuje len 65 detí a len cca 60 tried v rámci základných škôl.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM