Michala Halásová Rôzne

Známa rodina, ktorá mala v Prešove reštauráciu: Gellertovcov postihol ten najhroznejší osud

Na dvoch miestach v Prešove, na Hlavnej a Sabinovskej ulici, osadili deväť pamätných kameňov Stolpersteine, ktoré pripomínajú obete nacistickej genocídy. Autorom kameňov aj projektu ich osadzovania v rôznych mestách Európy je nemecký umelec Gunter Demnig.

Ilustračný obrázok k článku Známa rodina, ktorá mala v Prešove reštauráciu: Gellertovcov postihol ten najhroznejší osud
Zdroj: Dnes24.sk

Holokaust – bol jednou z najväčších tragédií ľudstva. Slovo také jednoduché.. pre nás však slovo nepredstaviteľného obsahu a rozsahu. Tragédia jedného celého národa, miliónov jednotlivcov, jedno veľké zlyhanie. Týmito slovami sa včera začalo pietne podujatie osádzania Stolpersteine, pripomienkových kameňov, ktoré sú súčasťou medzinárodného projektu pripomenutia obetí nacistickej genocídy. Za účasti príslušníkov jednotlivých rodín, zástupcov mesta a významných hostí uskutočnilo osadenie spolu 9 pripomienkových kameňov.

Ľudská smrteľnosť

Tento medzinárodný projekt pripomína osoby zavraždených Židov a ďalších obetí nacistickej genocídy prostredníctvom dlažobných kociek s popismi, ktoré individualizujú každú z obetí a jej osud,“ vysvetlil Juraj Križáni, príbuzný obetí holokaustu. Podľa jeho slov umiestnenie týchto kameňov na zemi zahŕňa aj symboliku predkov – ľudskej smrteľnosti. Poloha kameňa pred domom zavraždeného zasa symbolicky prepája osobu či rodinu, ktorá v dome žila (častokrát aj po stáročia), so súčasným mestom.

Po toľkých rokoch sú ľudia, ktorí, žiaľ, nemajú nikde hrob, dokonca nevieme o nich ani deň, ani mesiac, kedy boli umučení, kedy zomreli. A konečne si môžeme na nich spomenúť. Sú kdesi od Osvienčimu pochovaní po rôznych koncentračných táboroch. A je to pre nás pre pozostalých akési zadosťučinenie, že konečne máme niečo, kde sa môžeme pokloniť,“ povedal Ivan Pasternák, príbuzný a pozostalý Gellertovcov.

Spomienkové kamene

Keďže na Slovenku je týchto spomienkových kameňov málo, som veľmi rád, že práve tu, v Prešove sa táto udalosť uskutočňuje. Na kameňoch sú vyobrazené mená našich príbuzných tak malými písmenami, že ak to chce okoloidúci prečítať, musí sa skloniť, tým pádom sa pokloní pamiatke tých, ktorí boli odvlečení do Osvienčimu a dodnes o niektorých ani nevieme kedy, kde a ako zomreli,“ uviedol Pasternák.

Rodina Gellertovcov bola veľmi známa, mali pomerne veľa detí a prevádzkovali v priestoroch jednej z budov na Hlavnej ulici kaviareň a reštauráciu, jeden z nich, Bandi, bol známym umelcom,“ priblížil túto prešovskú rodinu Pasternák.

Na Hlavnej ulici sa osadilo sedem kameňov pre rodinu Gellertovcov:
GELLÉRT Hermine (rodená Waldmann), narodená 26.2.1875, deportovaná 24.7.1942,
GELLÉRT Emanuel (Emil), narodený 4.9.1868, deportovaný 24.7.1942, zomrel vo vlaku po nepodaní inzulínu
SILBERSTEIN Eta (rodená GELLÉRT), narodená 1893, deportovaná 1941
GELLÉRT Margit, narodená 1898, deportovaná 24.7.1942
GELLÉRT Mikulas (Miklos), narodený 1900, deportovaný 4.4.1942
GELLÉRT Imre, narodený 1904, deportovaný 12.4.1942
GELLÉRT Andrej (Bandi), narodený 23.3.1908, zomrel v Auschwitzi na týfus 28.7.1942.

Na Sabinovskej ulici boli osadené dve pre rodinu Preiszovcov:
PREISZ Helen (rod. Rotman), narodená 10.5.1890, deportovaná 12.10. 1944, zomrela v Auschwitzi 1942,
PREISZ Ludovit (Lajos), narodený 29.8.1885, deportovaný 12.10.1944, zomrel v Auschwitzi 1944.

Samotná inštalácia kameňov bola technicky zabezpečená autorom projektu, nemeckým umelcom Gunterom Demnigom z Nemecka. Prvé kamene do dlažby osadil v roku 1995 v Kolíne nad Rýnom a Berlíne ešte ilegálne. Neskôr ale získal súhlas úradov a osádzanie Stolpersteine sa počas rokov rozšírili v Nemecku i ďalších európskych štátoch.

V súčasnosti je možné „zakopnúť“ o viac ako 25 tisíc kameňov v stovkách miest. Projekt sa zameriava na pamiatku všetkých obetí holokaustu. Projekt Stolpersteine je realizovaný takmer vo všetkých štátoch postihnutých nacistickou genocídou, ide o 40 000 kameňov v 12 krajinách, vrátane všetkých susedných štátov Slovenskej republiky, napríklad v Čechách počet kameňov presahuje 300. Na Slovensku boli zatiaľ umiestnené pamätné kamene v Brezne a Banskej Bystrici,“ uviedla hovorkyňa radnice Veronika Kemtóny Gazdová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM