Monika Földešiová Samospráva

Zmeny pre Prešovčanov: Takto budete platiť za komunálny odpad

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove schválili Všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré sa týka poplatkov za komunálny odpad a drobné stavebné odpady. Mesto bude za osobu v domácnosti vyberať ročne jednotnú sumu 19,16 eura.

Ilustračný obrázok k článku Zmeny pre Prešovčanov: Takto budete platiť za komunálny odpad
Zdroj: Webnoviny.sk

K zmene muselo mesto pristúpiť na základe toho, že prokurátor napadol doteraz platné nariadenie, ktoré poskytovalo úľavy na tretiu, štvrtú a ďalšie osoby žijúce v domácnosti. Prokurátor upozornil aj na to, že ak má mesto stanovenú sumu za liter odpadu, nemôže brať poplatok ešte aj za veľkosť nádoby.
V súčasnosti mesto vyberá za 1. a 2. osobu v domácnosti po 27,59 eura ročne a na ďalšie osoby poskytovalo zľavy. Za tretiu a štvrtú osobu sa platilo 25,5 eura, ďalší člen domácnosti platí už len 11,2 eura.
Na novembrovom zasadnutí sa diskutovalo o tom, že poplatok by mal predstavovať 27,59 eura na osobu, čo mnoho poslancov podrobilo kritike. Takáto suma sa objavila aj v návrhu, ktorý dnes predložila radnica na rokovanie mestského parlamentu.
Podľa dôvodovej správy – ak by mesto vyberalo takýto poplatok, celková suma by mala vykryť náklady na odpad a radnica by nemusela Technickým službám mesta Prešov (TSMP) doplácať za realizované výkony. Predsedníčka Poslaneckého klubu KDH,SDKÚ-DS,SaS,Most-Híd Andrea Turčanová v diskusii uviedla, že ich poslanci takýto návrh nepodporia.

„Na stránke mesta je zoznam, v ktorom je asi tisíc ľudí. Sú to dlžníci, ktorí majú nedoplatky za odpad v rozmedzí od 163 eur do 25.000 eur,“ povedal pre médiá poslanec Ivan Benko (nezávislý). Podľa neho by sa mesto malo zaoberať vymáhaním týchto dlhov od neplatičov. Mesto eviduje k 19. novembru tohto roka celkový dlh za odpad vo výške 630.550 eur.
Poslanec Miroslav Benko (Smer-SD) navrhol, aby sa poplatky znížili a hľadali sa rezervy inde.
„Už minulý rok sa zvýšil poplatok za komunálny odpad o 40 percent a malo to stačiť. Môj návrh bol taký, aby sa na jedného člena platilo 19,16 eura,“ povedal Miroslav Benko.

Uznesenie v takejto podobe nakoniec predložila návrhová komisia a poslanci ho potrebnou väčšinou hlasov podporili. Zároveň schválili aj poplatok za liter odpadu pre podnikateľské subjekty, ten je však vyšší, ako bol navrhnutý a mal by sčasti kompenzovať náklady. Pôvodne predložený návrh 0,0150 eura na liter odpadu nakoniec poslanci zvýšili na sumu 0,0175 eura.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM