Správy

Zmena pre obchodníkov a poskytovateľov služieb v Prešove: Tieto povinnosti im ubudnú!

Novinka pre podnikateľov, ktorí na území Prešova majú obchody a prevádzky služieb. V meste im ubudnú niektoré povinnosti. O čo ide?

Ilustračný obrázok k článku Zmena pre obchodníkov a poskytovateľov služieb v Prešove: Tieto povinnosti im ubudnú!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Podnikateľom, ktorí na území Prešova majú obchody a prevádzky služieb, sa odbúra časť administratívnych povinností. Do platnosti vstúpilo nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN) mesta, ktoré zavádza jednotné pravidlá o určení času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mesta.

Nemusia žiadať o súhlas s otváracími hodinami

Podnikatelia už nemusia úrad žiadať o súhlas s otváracími hodinami, po novom stačí, že otváracie hodiny v súlade s VZN vyvesia na viditeľnom mieste. Ako informovala hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová, novým VZN sa ruší povinnosť požiadať mesto o súhlas s otváracími hodinami, okrem toho akékoľvek zmeny, prerušenie či dočasné zatvorenie si po novom prevádzkovateľ stanovuje bez súhlasu mesta.

V praxi to znamená, že mestský úrad už neeviduje ohlásenia a nevydáva potvrdenia ani rozhodnutia k určeniu prevádzkového času či jednorazovej zmeny prevádzkového času, neeviduje ani ohlásenia dočasného uzatvorenia prevádzkarne. Ostáva však v platnosti písomná oznamovacia povinnosť podnikateľských subjektov pri zrušení prevádzkarne. Je to aj služba vo vzťahu k verejnosti, aby mesto vedelo poskytnúť informáciu, kde a kto je povinný vyrovnať záväzky voči spotrebiteľom, najmä kde môže spotrebiteľ uplatniť svoju reklamáciu.

V Prešove je 3497 prevádzok

Prevádzky, ktorých otváracie hodiny nie sú v súlade s pravidlami nového VZN, musia mať prevádzkový čas upravený v súlade s týmto nariadením. Mesto však stanovilo prechodné obdobie, zmenu otváracích hodín musia podnikatelia zrealizovať najneskôr do troch mesiacov po nadobudnutí účinnosti tohto nariadenia, teda do 27. augusta. Podľa nového VZN pre prevádzky v centrálnej mestskej zóne (okrem herní) sú otváracie hodiny v dňoch pondelok, utorok, streda, štvrtok, nedeľa a štátne sviatky určené v rozmedzí od 06.00 do 02.00 nasledujúceho dňa, v dňoch piatok a sobota v rozmedzí od 06.00 do 04.00 nasledu­júceho dňa.

Prevádzkový čas v prevádzkarniach umiestnených v bytovom dome alebo v polyfunkčnom objekte, kde sú podlažia s bytmi bezprostredne nad alebo pod takouto prevádzkarňou, je v dňoch pondelok až nedeľa a štátne sviatky v rozmedzí od 06.00 do 22.00. V Prešove je aktuálne 3497 prevádzok. Dôvodom na zmenu VZN boli pripomienky obyvateľov aj podnikateľských subjektov. Zavedenie nových pravidiel vychádza z platnej legislatívy. Nové VZN schválili mestskí poslanci 27. apríla na zastupiteľstve, uznesenie nadobudlo účinnosť 27. mája.

Môže vás zaujímať:

Nevidiacim pomôže, v noci však obyvateľom lezie na nervy: Hovoriaci semafor v Prešove je pod paľbou kritiky

Nebezpečný zosuv na ulici Pod Wilec hôrkou? Mesto už získalo financie na sanáciu

V okrese sa môžeme tešiť na pozoruhodnú novinku: Mapa prameňov nášho regiónu!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM