Milan Jusko Krimi

Zlodeji to v Prešove zabalia. Toto dokážu nové kamery...

Na prešovskom Sídlisku III sa správajte slušne! A keď sa pozeráte hore, usmievajte sa. Mestská polícia nainštalovala na stĺpy kamery a sleduje, čo všetko sa pod nimi deje. Takáto kamera dokáže zo vzdialenosti 300 metrov prečítať napríklad číslo značk

„Kamery budú snímať päť lokalít na Sídlisku III, ktoré sme vybrali po dohode s policajným zborom na základe štatistík trestnej činnosti a priestupkov. Miestnosť s monitormi sa nachádza v budove Nákupného strediska Družba a nepretržitú službu tu bude vykonávať osem ľudí so zdravotným postihnutím,“ konštatoval náčelník Mestskej polície Ján Andrejko.

Ide tak už v poradí o tretie chránené pracovisko prešovskej mestskej polície. Tá dovedna zamestnáva na týchto pozíciách 24 ľudí so zdravotným postihnutím.

Náčelník tvrdí, že to má niekoľko výhod. Týmto ľuďom, ktorí si ťažko hľadajú zamestnanie, umožnia pracovať a nestratia tak návyky. Na druhej strane mestskí policajti nemusia slúžiť pri sledovaní monitorov, ale sú viac nasadzovaní v uliciach. V monitorovacích miestnostiach je nepretržitá 24-hodinová prevádzka, v ktorej sa striedajú hendikepovaní zamestnanci v štvorhodinových zmenách.

„Ďalšou výhodou pre mesto je, že týchto ľudí nemusíme platiť z vlastných finančných prostriedkov, ale mzdy nám refundujú prostredníctvom úradu práce, sociálnych veci a rodiny,“ doplnil náčelník. Pripomenul, že o tieto pozície prejavilo záujem vyše 50 ľudí a z nich vybrali potrebný počet zamestnancov. Jednou z nich je Anna Luterančíková, ktorá je na polovičnom invalidnom dôchodku už dva roky.

„Doteraz som pracovala ako zdravotná sestra, keďže som sa dostala do invalidného dôchodku, nebolo možné, aby som pracovala ďalej na tom mieste. Teraz sa otvorila táto chránená dielňa, kde ma prijali. Je to štvorhodinová pracovná doba, vyskúšam a uvidím, ako to pôjde,“ povedala Luterančíková.

K monitorovaciemu systému Andrejko doplnil, že pre kamery vyberali miesta, kde evidujú viac prípadov porušovania verejného poriadku, prípadne by mohlo dochádzať aj k trestnej činnosti. Rovnako prihliadali na to, aby kamery dokázali zaberať viacero ulíc.

Na rozšírenie monitorovacieho systému v tejto časti mesta mohla mestská polícia využiť 26 000 eur, ktoré získala z Rady vlády SR pre prevenciu kriminality a ďalších 5 000 eur vyčlenila v rozpočte mestská samospráva. Mesto v súčasnosti disponuje 24 kamerami, ktoré sú rozmiestnené v centre a na sídliskách.

presov24/tasr

Zlodeji to v Prešove zabalia. Toto dokážu nové kamery...
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM