Ľubomír Hudačko Správy

Zlá správa pre Prešovčanov: Po dlhoočakávanom obchvate mesta sa zrejme tak skoro neprevezieme, toto je dôvod

Obchvat Prešova by mal byť spomedzi plánov NDS najnákladnejším. Stavebné stroje by sa mali spustiť v roku 2015, no zatiaľ sa nič nedeje. Čo spôsobilo komplikácie?

Ilustračný obrázok k článku Zlá správa pre Prešovčanov: Po dlhoočakávanom obchvate mesta sa zrejme tak skoro neprevezieme, toto je dôvod
Zdroj: TASR

Ide o dve časti diaľnice D1 na východe krajiny a o jeden úsek diaľnice D3 na severe. Také sú plány Národnej diaľničnej spoločnosti na aktuálny rok.

Evidujú zdržania

„V roku 2015 plánujeme začať výstavbu úsekov diaľnice D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec, D1 Prešov, západ – Prešov, juh a D1 Budimír – Bidovce,“ vymenoval hovorca NDS Michal Fúrik. Celkovo ide o takmer 18 kilometrov ciest s predpokladanými stavebnými nákladmi viac ako 744 miliónov eur. Na tieto diaľničné úseky však ešte nie sú vyhlásené riadne súťaže, NDS stihla vlani zverejniť len predbežné oznámenia k tendrom.

„Zdržania boli spôsobené komplikáciami v majetkovo-právnom vysporiadaní úsekov a vyvlastňovacími konaniami,“ vysvetlil Fúrik. Na úseky boli podľa jeho slov podané žiadosti o vydanie stavebného povolenia a hneď po jeho získaní sa vyhlási samotné verejné obstarávanie.

Najnákladnejším obchvat Prešova

Najnákladnejším má byť pritom 7,87-km obchvat Prešova, čiže úsek Prešov, Západ – Prešov, Juh. Podľa predpokladov by mali byť náklady naň vo výške 339,5 milióna eur.

Nakoniec sa tak nestalo a diaľničiari nezverejnili ani predbežné oznámenie o súťaži. Problémom je totiž jej financovanie. Súťaž na cestu R3 sa podľa Fúrika bude môcť vypísať až po tom, ako sa zabezpečia financie zo zdrojov Európskej únie, prípadne štátneho rozpočtu.

foto: ilustračné

Čítajte o diaľnici viac informácií TU!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM