Ľubomír Hudačko Rôzne

Žije v dedine pri Prešove a má zlaté ručičky: Martin v Šarišskej Porube vyrába drevené nádhery, FOTO

Martin Kuruc (39) je šikovný talent z obce Šarišská Poruba v okrese Prešov. Jeho výrobky netypických motýlikov predstavujú drevenú nádheru, ktoré sa zapáčia aj vám. Prečítajte si jeho príbeh a kochajte sa štýlovými výrobkami vo fotogalérii.

Ilustračný obrázok k článku Žije v dedine pri Prešove a má zlaté ručičky: Martin v Šarišskej Porube vyrába drevené nádhery, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Martin Kuruc (39) je vyučený nábytkový stolár s približne 20-ročnou praxou. Viac však inklinuje k práci s masívnym drevom ako s aglomerovaným materiálom, keďže ho fascinuje jeho kresba a dreviny s anomáliami. Výrobe dizajnových drevených motýlikov sa venuje približne rok. Pôvodom pochádza z obce Lada, ale už 11 rokov je obyvateľom Šarišskej Poruby v okrese Prešov. Odtiaľ pochádzal jeho otec a starí rodičia, čím teda prebral štafetu v rodovej línii.

Aké druhy motýlikov vyrábate? Sú len z dreva?

Doposiaľ sa mi podarilo navrhnúť približne 25 – 30 druhov dizajnových drevených motýlikov. Ich počet sa stále mení, keďže vždy prichádzajú nové inšpirácie a nápady. Na výrobu dizajnových drevených motýlikov používam výhradne masívne drevo ako orech, dub, jaseň, buk, meranti, mahagon či slivku. Motýliky vyrábam v troch hlavných skupinách a to číre bez vzoru – upravené len transparentným lakom, prípadne moridlom pre zvýraznenie prirodzenej štruktúry dreva. Gravírované motýliky, ktoré vynikajú rôznymi vzormi a ornamentami. A ešte aj špecifické na požiadanie zákazníkov, alebo tematické. Potom je to kategória 3D alebo aj tvarované, ktoré sú ozajstnou korunou mojej práce, keďže sú ručne vyrezávané a čo kus – to unikát. A teda sa nedajú úplne napodobiť ako tvarom tak aj kresbou dreva. Ich realizácia je oveľa časovo náročnejšia a výroba jedného kusu zaberie aj dva dni.

Koľko motýlikov vyrobíte denne a odkedy ste prišli na túto myšlienku, že sa podujmete vyrábať ich? Čo vás inšpirovalo?

Časovo odhadujem, že výroba jedného kusu mi zaberie, vrátane šitia a uvedenia do finálnej fázy priemerne 3 hodiny. Nápad s výrobou dizajnových drvených motýlikov bol úlpne náhodný a skôr šlo o recesiu. Rád skúšam nové veci a tak som si povedal, prečo nie? Kamarátka mi už dávnejšie spomínala, či by som jej nevedel vyrobiť pravý drevený motýlik. Najprv som nad tým iba mávol rukou, ale v kútiku mysle som sa s touto myšlienkou pohrával. Blížili sa okrúhle narodeniny ďalšej známej a mne napadlo, že ako darček vyrobím iba tak zo žartu zopár jednoduchých kuskov drevených motýlikov pre všetkých prítomných na oslave.

Aká bola reakcia?

Reakcia zúčastnených bola fantastická a pre mňa veľmi prekvapivá a milá. Opäť som sadol do dielne a experimentoval s niekoľkými tvarmi. Tie sa však postupne vyselektovali podľa požiadaviek zákazníkov, ktorí oceňujú ručnú prácu a nápad. Nie som v tom ale sám, všetky diela konzultujem s kamarátkou, ktorá ma k tejto myšlienke priviedla, podporila a za mojou prácou stojí. Za to som jej veľmi vďačný. Je ako môj obchodný riaditeľ. Má skusenosti s marketingom a ako žena aj iné estetické cítenie. Presvedčila ma, že je to potrebné ukázať svetu ďalej, máme aj facebookovú stránku.

Je o vašu činnost veľký záujem, stíhate motýliky vyrábať?

Dalo by sa povedať, že o drevené motýliky je záujem, kedže celkovo vo svete mladí ľudia inklinujú k „handmade“ a veciam vyrobeným na Slovensku. A je tu skupina žien, ktoré sú odvážne a do svojho šatníka zaradia aj drevený motýlik, hoci je ich málo. Samozrejme, nie som jediným výrobcom. Ja ale neustále inovujem, hľadám dreviny s anomáliami a unikátnou kresbou a snažím sa vyrábať dizajnové, nielen obyčajné motýliky. Drevo je unikátny dar a tak sa k nemu aj správam. K ponuke dizajnových som pridal aj manžetové gombíky.

Čo je pre vás v Šarišskej Porube to najkrajšie?

Na našej obci sa mi páči najviac blízkosť prírody a ticho.

A je záujem o váš tovar aj v Prešove? Aký máte k tomuto mestu vzťah?

Moje výrobky predávam skoro po celom Slovensku, kedže internet búra bariéry. Zaznamenal som záujem aj z rodného mesta. Prešov mám rád, lebo je to predsa len mesto, kde som sa narodil, študoval a aj pracoval. Sú tu aj primerané možnosti vyžitia sa. Samozrejme, dalo by sa ešte čo to vylepšiť v porovnaní s inými mestami.

Aké najkurióznejšie zážitky ste vo svojej práci zažili, čo netradičné sa vám stalo?

Pri mojom remesle sa veľa kuriozít neudeje. Zákazková výroba ale prináša rôzne úskalia a chce to občas aj silnú improvizáciu. Zvlášť, ak má zákazník špecifické predstavy a sám nevie definovať, čo presne požaduje, ale očakáva od vás, že to vyrobíte (úsmev).

Prečo je podľa vás motýlik v kurze práve z dreva?

Do módy prišli asi pred 4 rokmi na západe. U nás sa ešte tento trend rozbieha. Hlavne u mladých ľudí, ktorým dodáva pocit jedinečnosti a niečoho, čo je trendy. Drevo je ako materiál hrejivý a jedinečný svojou kresbou. Často dostávam otázky, či je nosenie drevených motýlikov pohodlné. Vždy odpovedám, že veľmi a aj praktické a úplne iné. Nekrčí sa, drží tvar a údržba je jednoduchá. Chlapi už viac nemusia maturovať nad viazaním kravát (úsmev).

Ste aj zberateľom takýchto výrobkov, koľko motýlikov máte doma?

Ponuka je široká. Doteraz sa mi podarilo vyrobiť približne 50 rôznych motýlikov a možno aj viac, nie všetky sa mi pozdávali. Je to ťažké zrátať, lebo niektoré druhy selektujem aj podľa toho, čo si ľudia želajú a ako jednotlivé dreviny vnímajú.

Ste vo vašej obci jediným majstrom v tejto oblasti, poznajú vás susedia na každom kroku?

V našej obci je viacero majstrov. Takéto motýliky však vyrábam v okolici ja, nikoho iného nepoznám. Predsa len ide o iný typ výrobkov, na aký sú ľudia zvyknutí ako klasické denká, varešky či misky. Myslím, že o činnosti vedia ľudia nielen z našej obce, ale aj z okolia. Každý rok sa zúčastňujem na akcii Mas Šafrán – RetroJurmak, ktorá sa koná raz ročne, vždy v inej obci.

A prečo sa vaše motýliky volajú Woodoo? Evokuje to názov pre isté praktiky s bábkami…

Popravde to bola úplne náhodná voľba. Spočiatku sme chceli v názve niečo spojené s drevom. Čiže anglicky Wood a naša marketingová manažérka nadhodila, že by to chcelo niečo viac a mne napadlo len Woodoo. Znelo to ako blbosť a že azda to potom zmeníme. Keď sa to však neskôr rozbehlo, tak sme to už nechceli meniť. Ľudia nás už začali evidovať, aj keď v skutočnosti to ozaj pripomína okultizmus s bábkami. To sa ale píše s jednoduchým V. Vysvetľujeme, že wood znamená drevo a tie ďalšie oo su ako citoslovce údivu (úsmev). Sme teda Woodoo tím. Nečarujeme, len vyrábame čarovné veci (úsmev).

Môže vás zaujímať:

Dedina pri Prešove dostala super nápad a aj ho zrealizovala: Rozprávková zóna s medovníkovou chalúpkou!

Záľuba, aká sa len tak nevidí: Prešovčanka Klaudia (21) vo veľkom obdivuje MHD, väčšiu fanúšičku by ste ani nenašli!

Ako oslovíte dievku z Lesíčka či chlapa z Drienovskej Novej Vsi? Pomenovania obyvateľov našich dedín ako hotový jazykolam!

foto: archív mk

Vyrába drevené motýliky: Martin Kuruc zo Šarišskej Poruby je šikovný majster
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM