Ľubomír Hudačko Správy

Žiaci z okresu Prešov ukázali, aké veľké majú srdce: Krásny skutok školákov!

Príbeh, ktorý napísal sám život. Žiaci z Chminianskej Novej Vsi sa zachovali naozaj krásne. Ich skutok je nominovaný na Detský čin roka.

Ilustračný obrázok k článku Žiaci z okresu Prešov ukázali, aké veľké majú srdce: Krásny skutok školákov!
4
Galéria
Zdroj: ZŠ s MŠ Chminianska Nová Ves

Krásne činy dokážu konať nie iba dospelí, ale aj deti. A zaslúžia si našu pozornosť. Organizácia ĽUDIA ĽUĎOM je aj tento rok partnerom dlhoročného projektu Detský čin roka, nad ktorým prevzal záštitu prezident Andrej Kiska. Medzi príspevkami nominovanými na túto cenu sa objavil aj veľmi pekný skutok žiakov zo ZŠ s MŠ v Chminianskej Novej Vsi (okres Prešov). Ich príbeh je nominovaný v kategórii Dobrý nápad a rozhodne stojí za pozornosť.

Zdroj: ZŠ s MŠ Chminianska Nová Ves

Podelili sa

Veľmi pekný skutok, ktorý vykonal v školskom roku 2015/2016 kolektív žiakov 8.triedy zo ZŠ s MŠ Školská 28 v Chminianskej Novej Vsi , rozpovedala školáčka Lucia v liste. Príbeh sa začal, keď sa blížili najkrajšie sviatky roka. Pred Vianocami deti v škole, tak ako každý rok, piekli spolu so svojimi mamami a triednou učiteľkou medovníčky. A vtedy dostali nápad.

„Ani neviem presne komu zišlo na um, že časť medovníčkov môžeme odniesť starkým do hospicu. Neviete si ani len predstaviť tú radosť v ich očiach. Bolo to s nimi moje, vlastne naše prvé stretnutie a tu sa to začalo,“ prezrádza Lucia. Ako už naznačila, iba tým sa to neskončilo. Priateľstvo totiž pokračovalo ďalej. V marci – Mesiaci kníh – ľudí v hospici sa rozhodli potešiť čítaním príbehov z Biblie.

S otvorenými ústami

Len čo im prečítali prvý príbeh, jedna babička zobrala knihu a začala čítať im, ďalšia začala spievať, iná doniesla cukríky. „Neskôr začali rozprávať svoje životné príbehy zo svojho detstva. Len sme tak sedeli s otvorenými ústami a počúvali neuveriteľné príbehy. Nečakali sme, že nás tak rýchlo a s láskou príjmu medzi seba. Každý deň, počas celého týždňa, sme od nich odchádzali s plnými hlavami neuveriteľných dobrodružstiev a srdciami plných nových príjemných pocitov,“ znejú hrejivé slová. V škole sa potom zhodli na tom, že z ich príbehov by sa dali písať neuveriteľné romány.

A to knihy o živote úžasných ľudí, o ktorých prítomnosti v ich blízkosti ani len netušili. A ako píše Lucia, asi to aj skúsia, aby zostala pamiatka aj na nich – pre týchto školákov zo začiatku úplne cudzích ľudí. „Viem, toto nie sú tie najúžasnejšie detské činy roka, ale za tie iskierky šťastia v ich očiach, že ktosi prejavil záujem ich vypočuť, to stálo! Aj oni obohatili nás, a preto naše priateľstvo pokračuje,“ dodala na záver Lucia.

Hlasovať môžete aj vy

Rozhodnúť o víťazovi ankety Detský čin roka 2016 môžete aj vy, a to prostredníctvom online hlasovania. Hlasovať môžete do 25.11. 2016 do 24:00 hod. Víťazom ankety sa stane ten, koho príbeh získa najväčšiu podporu hlasujúcich. Víťazný skutok získa cenu ĽudiaĽuďom.sk.

Podporiť školákov z okresu Prešov môžete TU

Skutok žiakov z Chminianskej Novej Vsi bodoval v projekte Detský čin roka
4
Galéria
Zdroj: ZŠ s MŠ Chminianska Nová Ves
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM