Ľubomír Hudačko Správy

Zelená vlna v Prešove má zelenú: Cieľom je zvýšiť priechodnosť križovatiek v meste!

Zelená vlna, ako aj priechodnosť križovatiek sú oblasti, ktoré boli z pohľadu dopravy v meste dlhodobo zanedbávané. V súčasnosti sú však prioritou, ktorej riešenia začínajú naberať reálne kontúry. Potvrdila to primátorka Andrea Turčanová, pre ktorú je doprava jednou z najväčších priorít.

Ilustračný obrázok k článku Zelená vlna v Prešove má zelenú: Cieľom je zvýšiť priechodnosť križovatiek v meste!
Zdroj: TASR

Taktiež aj viceprimátor Štefan Kužma, predseda komisie primátorky mesta pre dopravu.

Prvoradé je naprojektovať prepojenie riadenia

„Keďže dlhodobo sa v tejto oblasti nič zásadné neurobilo, komisia sa týmto problémom intenzívne zaoberala. Dopravné problémy boli pomenované, pripravované sú už riešenia,“ uviedol Š. Kužma.

Predseda komisie vysvetlil, že po pasportizácii všetkých problematických križovatiek miest je prvoradé naprojektovať a zrealizovať vzájomné prepojenie svetelného riadenia križovatiek. „Sú pritom potrebné stavebné úpravy, čo sa samozrejme nedá urobiť zo dňa na deň,“ zdôraznil Kužma. Jednotlivé kroky sa budú realizovať po etapách a rekonštrukčné úpravy je potrebné zosúladiť so Slovenskou správou ciest a Správou ciest Prešovského samosprávneho kraja, ktorých cesty prechádzajú cez mestské križovatky.

Cieľom zvýšiť priechodnosť križovatiek

V súvislosti so zelenou vlnou sa zrealizuje prepojenie svetelného riadenia vybraných križovatiek, najskôr na úseku cesty I/18 (Levočská) od OC Lidl (Levočská – Marka Čulena), OC Kaufland (Levočská – Obrancov mieru), vrátane tzv. veľkej križovatky pri budove bývalej Bosákovej banky a križovatku Duklianska – Vajanského. „Odhadovaný objem financií na tento účel je cca 100 000 eur. Tie bude potrebné vyčleniť z rozpočtu mesta. Tento zámer zahŕňa projekt, stavebné práce i samotné softvérové vybavenie križovatiek,“ vysvetlil financovanie predseda komisie.

Následne by malo nasledovať zosúladenie semaforov na ulici Armádneho generála Svobodu a ďalších. Cieľom týchto opatrení bude zvýšiť priechodnosť križovatiek a tým aj ciest v celom meste. Rovnako je snahou, aby sa v tomto roku okrem zelenej vlny začalo so stavebnou úpravou križovatiek Rusínska – Východná – Kuzmányho, Kuzmányho – Škultétyho – Masarykova a budúci rok by sa pokračovalo s prestavbou križovatiek Levočská – Obrancov mieru, Solivarská – Východná (pri centre Baumax) a Rusínska – Armádneho generála Svobodu (pri OC Lidl).

Tieto kroky by mali zlepšiť plynulosť a zároveň bezpečnosť cestnej premávky na dopravne najzaťaženejších, tzv. hlavných ťahoch. Prioritou však naďalej zostáva vybudovanie nadradenej dopravnej infraštruktúry, obchvatov mesta (diaľničného obchvatu, ako aj rýchlostnej cesty R4. Dôležité je riešenie problému cesty 1/68 v úseku od Sabinovskej ulice po Železničnú stanicu.

Čítajte tiež:

Dôležité stretnutie na pôde Tatrana: Primátorka, prezident klubu a šéf SFZ rokovali o štadióne

Prešov sa zaradil medzi najprašnejšie mestá SR: Pozrite, koľkým smogovým dňom sme čelili!

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM