Ľubomír Hudačko Kultúra

Spomienka na Mira Žbirku v Prešove: Žartoval, že na začiatku kariéry je nutné vyzerať blbo

Mal charizmatickú osobnosť, chlapčenský úsmev, legendárny účes a kvantum chytľavých pesničiek. Meky Žbirka vystúpil v Prešove v roku 2014, pripomeňte si ho archívnym článkom.

Ilustračný obrázok k článku Spomienka na Mira Žbirku v Prešove: Žartoval, že na začiatku kariéry je nutné vyzerať blbo
Zdroj: Dnes24.sk

Mekyho Žbirku si pripomíname archívnym textom z roku 2014 po vystúpení v prešovskom Kine Scala.

Ak ste koncert v metropole Šariša nestihli, prišli ste o veľa. Meky prezentoval okrem toho aj kvalitný humor, ktorým obohatil vystúpenie v natrieskanom Kine Scala.

Meky: v Prešove je vždy šou

Spevák viackrát pochválil divákov za skvelú atmosféru a už na začiatku prezradil tušenie, že tu sa to bez nej nezaobíde. Veď lebo v Poprade majú radi Pop (Pop-rad) a v Prešove je vždy šou (Pre-šov). Na pódium vybehol rozvážnym krokom v elegantnom obleku, spolu s ním päťčlenná kapela.

Hudobníci (všetci z Českej republiky) to rozbehli s úvodnými tónmi dvadsiatich dvoch dní a chŕlili jednu hitovku za druhou. Hlavný interpret sa prihovoril publiku až po druhej a tretej piesni, nezabudol však ani na svoj typický anglický humor. Tým atmosféru v sále uvoľnil a rozosmial plné Kino.

Na začiatku kariéry je nutné vyzerať blbo

Prezradil napríklad návod na to, ako po dlhoročnej kariére stále vyzerať dobre. „Zastavil ma jeden chlapík a hovorí mi, že stále vyzerám dobre. A že ako to robím. Tak som mu odpovedal, na začiatku kariéry je totiž nutné vyzerať blbo!“ hovoril medzi piesňami. Ich prierez sa ťahal od najstaršej Zažni (koniec 70. rokov), až po jednu z noviniek Love Shines, alebo Fair Play. V strede vystúpenia si dali hudobníci krátku pauzu, aby pokrstili čajom s mliekom nové Best of DVD, krstnou mamou sa stala speváčka Martha.

Druhá menovaná skladba sa stala ústrednou piesňou k rovnomennému filmu o mladej bežkyni. To bol jediný moment počas vystúpenia, keď sa spevák posadil za klavír. Inak vymieňal gitary, alebo si raz za čas poradil aj bez nej. A opäť pridal vtipný moment: „Raz som si v reštaurácii pozeral jedálny lístok a tam bolo napísané, že majú Hemendex so šunkou a vajíčkami,“ opäť dav rozosmial.

Výnimočný spev

Nestarnúci sympaťák vybral do playlistu osvedčené chytľavky, (Biely kvet, Miliónkrát, Denisa) no premenil sa aj na rockera v Ceste zakázanou rýchlosťou. Na pódiu sa opäť objavila v klasike Co bolí, to přebolí Martha a potlesk ju vyzval strihnúť si ešte jednu na zimné obdobie – Sněhulák. Kapela si oddýchla pri silnej Balade o poľných vtákoch a potom si predstavenie vyžiadalo aj britskú vložku od The Beatles. Najmä Hey, Jude mala o ovácie a samostatný spev publika postarané. Pôsobivú atmosféru vytvárali na pozadí premietané pôvodné videoklipy k piesňam a prestrihy mladšieho Mira so súčasným.

Diváci niekoľkokrát potleskom v stoji odmenili kvalitné vystúpenie a už tušili, že minimálne ešte jedna skladba nezaznela. Ako inak, Atlantída, ale tentoraz aj s gitarami okrem klavíra, bola čerešničkou na torte a v sále azda nikto nedýchal. Výnimočný spev legendy slovenskej hudobnej scény k tejto skladbe sa vryl do uší už pred tridsiatimi rokmi, ale Meky to dal akoby bola silná skladba nahrávaná len teraz. Úplne poslednou pridávanou skladbou bola Mám rád, čo už naozaj uzavrelo tak trochu vianočný, ale hlavne Mekyho večer pre fanúšikov v Prešove. Veď tu je to stále pre šou.

Playlist koncertu v Prešove

  1. 22 dní
  2. Dr. Jekyll a Mr. Hyde
  3. V slepých uličkách
  4. Katka
  5. Prvá
  6. Možno sa ti zdá
  7. Love Shines
  8. Zažni
  9. Len s ňou
  10. Fair Play
  11. Miliónkrát
  12. Biely Kvet
  13. Denisa
  14. Múr našich lások
  15. Cesta zakázanou rýchlosťou
  16. Vianočná (o prímerí)
  17. Balada o poľných vtákoch
  18. Čo bolí, to prebolí
  19. Sněhulák
  20. Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (The Beatles)
  21. Hey Jude (The Beatles)
  22. Atlantída
  23. Mám rád

foto: Dávid Gore za organizátora koncertu Vagaboond

Miro Žbirka v Prešove: Krstil, spieval a vtipkoval!
6
Galéria

Viac o úmrtí Mekyho Žbirku:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM