Michala Halásová Od Vás

Čarovné gramofóny a rádiá v Prešove: Takéto retro kúsky už len tak neuvidíte...

Zberateľ rádiotechniky Vladimír Besuch z Prešova usporiadal výstavu svojej zbierky v prešovskej kaviarni Corleone. Návštevníci pri šálke kávy sa mohli tešiť pohľadom na historické gramofóny, rádia, magnetofóny.

Ilustračný obrázok k článku Čarovné gramofóny a rádiá v Prešove: Takéto retro kúsky už len tak neuvidíte...
Zdroj: Dnes24.sk

V jeho zbierke prevládajú výrobky značky Tesla. Vlastní aj rádia Philips , Telefunken a Stern ,no jeho srdcovou záležitosťou sú gramofóny. Ako nám povedal „Pre mňa je najvernejší zvuk hudby z gramoplatne“.

Besuch sa elektronike začal venovať už v mladosti na základnej vojenskej službe. Tam boli jeho prvé praktické skúsenosti a to aj s vojenskou rádiotechnikou. Prvé kúsky historických rádií získal už v osemdesiatych rokoch, no zbierku si dlho neudržal. Z finančných dôvodov ju musel predať.

Druhý dych zberateľstva pochytil pred dvanástimi rokmi a dnes sa teší z asi 150 kusov techniky. Jeho zbierku mu pomáhajú rozširovať aj jeho známi ak mu nejaké rádio podarujú. „ Rád sa poprechádzam po burzách aj tam sa dá ešte niečo zohnať, alebo stretnúť ľudí podobného zamerania s ktorými si môžeme o našom koníčku podebatovať“ dodáva Besuch.

Text a foto: František Eštočin

Vladimír BESUCH
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM