Rôzne

Zažite návrat do ďalekej histórie: Pod Zbojníckym hradom bude rušno

Bohatý predĺžený víkend na aktivity a zábavu čaká obyvateľov a návštevníkov obce Ruská Nová Ves v okrese Prešov. Veď sledujte, čo všetko je pripravené.

Ilustračný obrázok k článku Zažite návrat do ďalekej histórie: Pod Zbojníckym hradom bude rušno
Zdroj: TASR

V piatok 1. septembra sa budú konať Hradné slávnosti na Zbojníckym hrade a na lúke pod ním. Hrad je známy aj pod názvom Soľnohrad. V sobotu 2. septembra sa zábava presunie do obce, kde samospráva pripravila Deň obce k 615. výročiu prvej písomnej zmienky o Ruskej Novej Vsi.

Hradné slávnosti

Hradný deň sa začne o 12.00 h pri vodojeme otvorením Vodnej cesty a prezentáciou hradu. Potom sa zúčastnení presunú na hrad a program bude pokračovať na lúke pod hradom. Život na hrade pripomenú svojím vystúpením členovia skupiny historického šermu Cohors a sokoliari Horus z Košíc. Návštevníci sa môžu povoziť na koni a vyskúšať si lukostreľbu. O zábavu sa postarajú folkloristi zo skupiny Solivarčan a Lešnikove dzivčata. Nebude chýbať prezentácia tradičných remesiel a tombola.

Letná súťažná hra

Jedným z organizátorov akcie je občianske združenie (OZ) Rákociho cesta, ktoré s ďalšími partnermi pripravili na celé leto súťažnú hru Letohrad. Predseda združenia Martin Sárossy uviedol, že Soľnohrad je jedným z 11 hradov na východe Slovenska, ktoré zaradili do kalendára hradných aktivít. Návštevníkom hradov ponúkajú kombináciu zážitkov a súťaženia. Kto zozbiera najviac súťažných pečiatok a zapojí sa do aplikácie „Objavujme“, získa kráľovskú korunu s ušľachtilými kameňmi z jednotlivých hradov. Vlani sa Zbojnícky hrad v podobnej súťaži stal Hradom roka 2016 a získal od OZ Rákociho cesta finančný dar 1 500 eur na obnovu a propagáciu.

Program Dňa obce

V sobotu (2.9.) sa bude konať Deň obce. Program začína o 10.00 h slávnostnou sv. omšou v kostole Sedembolestnej Panny Márie. O 14.00 h v areáli základnej školy udelí hlava obce Tibor Kollár Ceny starostu obce. Nasleduje zábava, o ktorú sa postarajú Ander z Košíc, Armstrong v podaní Ondrija z Víťaza, PUĽS a rockové a country kapely. Návštevníci si môžu pozrieť izbu ľudových tradícií a pohostiť sa guľášom. Večer sa zábava presunie do tanečnej sály obecného úradu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM