Ľubomír Hudačko Rôzne

Zavítali k nám účastníkci z celého Slovenska: Na Prešovskej univerzite ukážu vojnu z druhej strany!

Viac ako stopäťdesiat účastníkov z celej našej krajiny hostí v týchto dňoch Prešovská univerzita v Prešove. Stalo sa tak pri príležitosti osemnástych Archívnych dňoch Slovenskej republiky. Čo všetko pre nich ponúka?

Ilustračný obrázok k článku Zavítali k nám účastníkci z celého Slovenska: Na Prešovskej univerzite ukážu vojnu z druhej strany!
Zdroj: Webnoviny.sk

„Snažíme sa zamerať na civilnejšie videnie vojny, takže to nebude o vojenských operáciách, ale o živote v zázemí. O tom, ako sa odrazila vojna na živote ľudí, ako sa napríklad likvidovali zvony, ako fungovalo zásobovanie a podobne. Sú to témy, ktoré vojnu ukážu z druhej strany, teda z pohľadu väčšiny obyvateľstva,“ povedal riaditeľ Slovenského národného archívu a jeden z organizátorov Radoslav Ragáč.

Súčasťou konferencie je aj valné zhromaždenie Spoločnosti slovenských archivárov, na ktorom budú voliť nové orgány spoločnosti, účastníci zároveň navštívia Vojenské historické múzeum vo Svidníku a pamätník na Dukle. Okrem toho sa budú historici venovať ďalším témam prvej svetovej vojny. Hlavnými organizátormi konferencie sú Spoločnosť slovenských archivárov a Inštitút histórie FF PU v Prešove. Celoslovenská konferencia je venovaná tohto roku téme prvá svetová vojna v archívnych dokumentoch.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM