Ľubomír Hudačko Rôzne

Zaujímavosti z Knižnice P.O. Hviezdoslava: Nad vynaliezavosťou čitateľov často krútia hlavami

Týždeň slovenských knižníc neobišiel ani Prešov. Zaujímala nás periodicita navštevovania čitateľov prešovskej Knižnice P.O. Hviezdoslava, vek najstaršieho čitateľa i akú nevšednosť pracovníčky už pri svojej práci zažili. Ochotne nám porozprávala súvislosti s témou riaditeľka Marta Skalková.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosti z Knižnice P.O. Hviezdoslava: Nad vynaliezavosťou čitateľov často krútia hlavami
Foto: Katarína Vlčková

Koľko máte čitateľov celkovo, je ich viac, alebo menej ako v minulosti? Povedzme, v rámci desaťročia?

V súčasnosti knižnica eviduje 11 500 registro­vaných čitateľov. Zo štatistického zisťovania je to za posledné roky klesajúci trend ale z hľadiska prieskumov vyplýva, že na jeden preukaz si vypožičiavajú knihy viacerí rodinní príslušníci, a ak by sme prirátali tých tzv. tieňových čitateľov tak by nám to číslo narástlo o tretinu viac. Tak isto je to aj pri počte výpožičiek. V súčasnosti naša knižnica vypožičia ročne vyše 500 000 dokumentov.

Disponujete dostatkom financií na zaujímavé knižné novinky?

Ak na nič iné, ale na nové knihy do fondu knižnice finančné prostriedky musia byť. Ináč by sme nemohli plniť naše poslanie poskytovať knižnično-informačné služby širokej verejnosti. Knižnica kupuje skoro všetky novinky. Stále by sa žiadalo kupovať viac exemplárov z nových titulov, aby sme dokázali uspokojiť všetky požiadavky.

Aký máte rozpočet na nákup noviniek?

Záleží od toho, aký úspešný je rok. Či získame aj mimorozpočtové zdroje cez projekty. Priemerne ročne je to 30 000 €.

Aký je najmladší a aký najstarší čitateľ?

Rok narodenia najstaršieho čitateľa je 1917 chodí si požičiavať sám a patrí k prvým ranným čitateľom. Malých čitateľov máme veľa chodia s rodičmi alebo so starými rodičmi a ako to u deti býva chcú mať aj vlastný preukaz Najmladšia je Noemi chodí s mamkou a nemá ešte ani 2 roky.

Kto je rekordmanom, ktorý si za rok požičal najviac kníh a koľko to bolo kníh?

Nesledujeme to, ale máme veľa dlhoročných čitateľov.

Čo plánujete vylepšiť, resp. čo sa už podarilo za ostatné roky?

Naším najväčším problémom dlhé roky bola priestorová situácia . Tu sa nám vďaka podpore zriaďovateľa VÚC v minulom roku podarilo vyriešiť. Naši čitatelia majú krásne priestory v Bosakovom dome a na Hlavnej. Zrevitalizované sú aj všetky pobočky na sídliskách. Naším cieľom je naďalej skvalitňovať služby propagovať čítanie a záujem o knihy

Strácajú ľudia podľa vás záujem o knihy?

Nie nestrácajú. Knižnica je plná čitateľov. Pozorujeme zvýšený záujem o čítanie u mužov. Možno preto, že sme sa presťahovali do priestorov bývalej banky a pohybovať sa v tých priestoroch je pre nich dostatočne dôstojne. Teší nás, že si k nám hlavne v sobotu nachádzajú cestu celé rodinky. No a stále si my hľadáme cestu k dospievajúcej mládeži. Najvďačnejšími čitateľmi sú deti.

Aké knihy sa najviac požičiavajú?

Tak ako sú rôznorodí naši čitatelia, tak sú rôznorodé aj ich čitateľské záujmy. Neselektujeme čitateľov ani knihy. My ponúkame a oni si vyberajú podľa potreby, nálady či záujmu.

Akú netradičnú nevšednosť ste zaznamenali?

Často krútime hlavami nad vynaliezavosťou našich čitateľov ako sa vyhnúť pokutám, ako vytiahnuť TV program z časopisov, alebo kto sa prvý dostane ku krížovkám. Ale najviac sme smutní z toho, že čitatelia nevracajú knihy načas a tým obmedzujú v dostupnosti iných čitateľov.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM