Ľubomír Hudačko Správy

Zaujímavé novinky o MHD: Plánuje sa nákup nových vozidiel, Šváby chcú prepojiť trolejbusmi!

Dopravný podnik v Prešove plánuje novinky a investície. Hneď 1,7 milióna eur chce vraziť do nových vozidiel, v budúcnosti sa plánuje prepojiť sídlisko Šváby trolejbusmi. Tam doposiaľ na najmenšom a najmladšom sídlisku mesta chýbajú.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavé novinky o MHD: Plánuje sa nákup nových vozidiel, Šváby chcú prepojiť trolejbusmi!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

DPMP plánuje nákup dvoch nízko podlažných dvanásťmetrových a jedného kĺbového osemnásťmetrového autobusu. Aj trolejbusy nakúpia v dvoch dĺžkach. Meniť by sa mali aj palubné počítače v autobusoch. V posledných troch rokoch nakúpil podnik 17 nových dopravných prostriedkov.

„Investícia dopravného podniku do kĺbových nízkopodlažných autobusov či trolejbusov je vo výške 1,7 milióna eur. Medzi ďalšie investície patrí aj rekonštrukcia otočných zón pre autobusy, napríklad Pod Kalváriou na Terchovskej ulici i na Solivare a rovnako rekonštrukcia čerpacej stanice či výmena rádiovej siete,“ povedal primátor Pavel Hagyari. Mestskú hromadnú dopravu v meste Prešov a okolí momentálne obsluhuje 61 autobusov a 45 trolejbusov. V tomto roku by sa ich počty mohli rozšíriť o tri autobusy, dva trolejbusy a štyri midibusy. Dopravný podnik mesta Prešov plánuje aj iné investície.

Primátor však prízvukuje, že problémom sú klesajúce tržby a zvyšujúca sa strata vo verejnom záujme. Len v tomto roku sa strata zvýšila o 300 000 eur. Prešov ročne dopláca štyri milióny eur na mestskú hromadnú dopravu. Potrebné by podľa neho bolo vybudovať integrovanú dopravu. V budúcnosti sa počíta s rozširovaním ekologickej trolejbusovej dopravy na Sídlisko Šváby a druhým prepojením centra mesta a Sídliska Sekčov po ulici Rusínskej. DPMP zabezpečuje 90 % dopravy v meste Prešov, zvyšných 10 % je do okolitých obcí.

Čítajte aj zatvorenie predajne lístkov Opál!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM